1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mopot

Moni nuori kuvittelee mopon virittämisen parantavan turvallisuutta: "Tätä myyttiä pyrimme purkamaan"

Moni vanhempi myös tietää lapsensa mopon olevan viritetty, Liikenneturvasta kerrotaan.

Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Liikenneturvan nuorisokyselyn mukaan lähes kolmasosa nuorista kokee, että mopon virittäminen parantaa turvallisuutta. Nuoret kokevat, että eivät silloin jää muiden jalkoihin liikenteessä.

– Tätä myyttiä me pyrimme Liikenneturvassa murtamaan. Muun liikenteen paine erityisesti taajamissa aiheuttaa sen, että nuoret kokevat, että mopollakin on päästävä lujempaan. Olisi hyvä myös kävelijöille ja pyöräilijöille, jos taajamien nopeusrajoituksia alennettaisiin kolmenkymppiin, painottaa yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturvasta Kuopiosta.

Viritetyllä mopolla ajaminen on laitonta. Liikenneturvasta muistutetaan myös, että kovempi vauhti lisää paitsi riskejä itse mopoilijalle, myös muille liikenteessä kulkeville.

Taskisen mukaan aiemmissa tutkimuksissa on selvinnyt, että moni vanhempi tietää lapsensa mopon olevan viritetty.

– Nuorten asenteet kulkevat käsi kädessä vanhempien asenteiden kanssa, Taskinen huomauttaa.

Kännissä ajeluun halutaan puuttua

Liikenneturvan tuoreen nuorisotutkimuksen mukaan nuoret suhtautuvat hiukan sallivammin humalassa mopoiluun kuin autolla ajamiseen. Noin joka viides nuori on ollut matkustajana humalaisen kyydissä.

Liikenneturva selvitti kesän alussa nuorten käsityksiä humalassa ajamisesta ja mopoilusta. Nuorilla oli hieman korkeampi kynnys puuttua humalassa mopoiluun: humalaisen kaverin auton rattiin lähdön yrittäisi estää 82 prosenttia nuorista, kun taas kännissä mopoiluun pyrkisi puuttumaan 69 prosenttia vastaajista.

– On positiivista, että näinkin moni pyrkisi estämään humalassa ajon. Siitä voi päätellä, että nuoret ovat aika hyvin sisäistäneet humalassa ajon riskit. Toisaalta se, että humalassa mopoiluun suhtaudutaan hieman sallivammin kertoo mielestäni siitä, että mopoiluun suhtaudutaan vähemmän vakavalla asenteella kuin autoiluun, pohtii Taskinen.

Yhdeksän kymmenestä nuoresta myös toivoo, että kaverit tulisivat väliin, jos itse olisi aikeissa ajaa humalassa kulkuvälineestä riippumatta.

– Tämä minua ilahdutti kovasti, että nuoret eivät halua ajaa humalassa. Suomessa on jyrkät asenteet rattijuoppoutta kohtaan, se näkyy myös nuorissa, Taskinen iloitsee.

Liikenneturva selvitti nuorten asenteita liikenteessä kyselytutkimuksella (siirryt toiseen palveluun) maalis–huhtikuussa 2018. Kyselyn toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 625 iältään 15–20-vuotiasta nuorta.

Mopoilu kertoo elämästä

Taskinen haluaakin nostaa esiin myös myönteisiä puolia mopoilevista nuorista. Varsinkin kesäisin keskustellaan usein häiritsevästä mopoilusta.

Tänä kesänä Itä-Suomen poliisille on tullut poikkeuksellisen paljon ilmoituksia mopoilun melusta. Syynä on pitkä ja lämmin kesä. Lämpimällä säällä paitsi mopoillaan paljon, myös pidetään ikkunoita auki, jolloin melu koetaan häiritsevämmäksi.

Esimerkiksi Kuopion Nilsiässä on pidetty keskustelutilaisuus mopoiluun liittyen, sillä siellä tilanne kärjistyi tänä kesänä.

Poliisit ovat vedonneet mopoilevien nuorten vanhempiin (siirryt toiseen palveluun). Myös Taskisen mukaan vanhempien tulisi olla perillä siitä, missä heidän lapsensa ovat, mitä he tekevät ja mihin aikaan tulevat kotiin.

Hän ei kuitenkaan kannata ajatusta siitä, että nuoret ajettaisiin pois taajamista erillisille alueille ajelemaan mopoillaan.

– Siinä vasta riskit holtittomaan rälläilyyn kasvaisivat. On myös muistettava, että kun kyliltä ei enää kuulu mopoilun ääniä, sen ovat nuoret hylänneet ja kylän kuolema lähestyy.

"Tappomopo" kiertää yläkouluissa

Pohjois-Savossa muistutellaan kouluvuoden alussa mopoilijoita kännissä ajamisen ja virittämisen riskeistä. Taikuri Puijon Paroni alias Jouni Vepsäläinen pyörähtää Tappomopon kanssa yläkouluissa.

Liikenneturvan tarjoama esitys tavoittaa tiistain 21. elokuuta ja torstain 23. elokuuta välillä 2 100 yläkouluikäistä Siilinjärvellä, Iisalmessa, Sonkajärvellä, Kiuruvedellä ja Pielavedellä.