1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin vaalit

Ruotsidemokraatit sekoittivat valta-asemat Gävlen kunnassa, ja pian sama voi tapahtua koko Ruotsissa – "Meillä on voimakas vaikutus politiikkaan"

Ruotsin politiikasta voi tulla historiallisen vaikeaa, jos ruotsidemokraatit nousevat suurten puolueiden joukkoon syyskuun vaaleissa.

Ruotsidemokraatit saivat telttansa muiden puolueiden rinnalle Gävlen keskustan kävelykadulla. Kuva: Linda Söderlund / Yle

GÄVLE Vilkkaalle Gävlen keskustan kävelykadulle on pystytetty vieri viereen kolme telttaa. Keskellä on ruotsidemokraatit, vieressä sosiaalidemokraatit ja Ruotsin kokoomus.

– Tämä on uutta, tätä ei ole tapahtunut aikaisemmin, sanoo kokoomuslainen kunnanhallituksen puheenjohtaja Patrik Stenward.

Ruotsidemokraattien teltta on aiemmissa vaaleissa ollut enemmän erillään, eikä mikään puolueista ole halunnut heitä lähelleen.

Stenward kertoo, että hän hyväksyi joitakin vuosia sitten kunnanvaltuuston ruotsidemokraatteja Facebook-kaverikseen. Hän sai heti siitä haukkuja omiltaan.

– Mitä ihmettä sinä oikein teet, miten voit hyväksyä SEN puolueen ihmisiä kavereiksesi? hän kertoo muiden paheksuneen.

Stenward arvelee, että asenteet ovat näissä vaaleissa vähän muuttumassa.

– Me emme halua yhteistyötä heidän kanssaan, mutta neuvottelemme asioista siinä missä muidenkin puolueiden kanssa. Heidät on valittu demokraattisesti. Sitä pitää kunnioittaa, kokoomuslainen kunnanhallituksen puheenjohtaja sanoo.

Voiko ruotsidemokraattien kanssa neuvotella?

Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson on puhunut vaalitenteissä samoin sanoin puolueensa suhteista ruotsidemokraatteihin. Samaan hallituksen ei mennä, mutta demokraattista vaalitulosta ei voi ohittaa.

Kristerssonin puheita on pidetty epäselvinä – haluaako hän vai eikö halua ruotsidemokraattien tukea?

Gävlen kunnanhallituksen kokoomuslainen puheenjohtaja Patrik Stenward Ruotsin kokoomuksen vaalikojulla. Kuva: Linda Söderlund / Yle

Ruotsidemokraattien suhde muihin puolueisiin on syksyn vaalien syvin jännite. Mielipidetiedustelut lupaavat ruotsidemokraateille jopa yli 20 prosentin kannatusta ja tasavahvaa asemaa sosiaalidemokraattien ja Ruotsin kokoomuksen kanssa.

Sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen muodostama punavihreä blokki epäilee, että porvaripuolueet tukeutuvat jatkossa ruotsidemokraatteihin sekä valtakunnan että kuntien politiikassa.

Se muuttaisi ruotsalaisen politiikan valta-asemia. Tähän asti vallasta ovat kamppailleet porvarien ja punavihreiden blokit, ja ruotsidemokraatit on pidetty eristyksissä.

"Gävlen politiikka ollut sekasortoista"

Gävlen kunta on pienoismalli siitä, miltä Ruotsin politiikka saattaa näyttää syksyllä. Viime vaalien jälkeen sosiaalidemokraatit nousivat suurimpana ryhmänä kunnan johtopaikoille, kuten lähes sadan vuoden ajan oli tapahtunut.

Mutta demarit joutuivat luopumaan vallasta budjettiäänestyksen jälkeen, jossa ruotsidemokraatit menivät porvareiden tueksi. Porvarit nousivat Gävlen kunnan johtoon.

Viime vuonna ruotsidemokraatit käänsivät kelkkansa, ja porvarien budjetti kaatui. Nyt vallassa olevat porvarit johtavat kuntaa kilpailijoidensa punavihreiden budjetilla.

– Politiikka on ollut sekasortoista, sosiaalidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Åsa Wiklund-Lång sanoo.

Sosiaalidemokraatti Åsa Wiklund-Långin mielestä Gävlen politiikka meni sekaisin. Kuva: Linda Söderlund / Yle

Viime vaalikauden käänteet ovat olleet hänen mielestään huonoja kaikkien kannalta. Politiikasta on tullut näköalatonta ja lamautunutta.

Myös kokoomuslaiset myöntävät, että asetelma on ollut parlamentarismin kannalta nurinkurista.

Ei johtopaikoille, mutta vahvempi vaikutusvalta

Ruotsidemokraatit eivät peittele tyytyväisyyttään.

– Meillä on ollut vahva vaa’ankieliasema Gävlen valtuustossa ja voimakas vaikutus politiikkaan, ruotsidemokraattien valtuustoryhmän puheenjohtaja Richard Caulsson sanoo.

Caulsson on myös huomannut, että muut puolueet sopeutuvat yhä enemmän ruotsidemokraattien politiikkaan, koska puolue nousee mielipidemittauksissa.

Hänen mielestään Ruotsin kokoomus on useaan kertaan sanonut, että he alkavat keskustella ruotsidemokraattien kanssa.

– Mutta he eivät halua tehdä meidän kanssamme yhteistyötä, vaikka voittaisimme vaaleissa, Caulsson sanoo.

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin ajatukset kulkevat samaa rataa. Åkesson sanoi Ruotsin radion vaalihaastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) ettei hän usko ruotsidemokraattien pääsevän maan hallitukseen vaalien jälkeen.

Hänen mukaansa puolue saa kuitenkin “huomattavasti vaikutusvaltaa”.

Historiallisen vaikea syksy

Gävlessä nähty poukkoileva valtapeli voi siirtyä valtakunnan politiikkaan, jos mielipidemittausten ennakoimat kannatusluvut toteutuvat syksyn vaaleissa ja ruotsidemokraateista tulee yksi suurista puolueista.

Politiikan tutkijat arvelevat jo nyt, että hallituksen muodostaminen ja päätöksenteko tulee olemaan historiallisen vaikeaa.

Kannatustaan menettäneet sosiaalidemokraatit puhuvat jopa kaaoksesta

– Olen todella huolestunut siitä, että meillä voi olla edessä samanlainen tai vielä pahempi takalukko valtakunnan politiikassa, sosiaalidemokraattien Åsa Wiklund-Lång sanoo Gävlen kokemusten pohjalta.

Lue myös:

Maahanmuuttovastaiset Ruotsidemokraatit Ylelle Göteborgissa: “Autopalojen jälkeen vaalitelttamme on ollut täpötäynnä”

Analyysi: Kostivatko rikollisjengit poliisien tiukentuneen otteen? Ruotsin vaaleihin on alle kuukausi, ja autopalot myllersivät asetelmat uusiksi

Muiden hylkimä ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson Ylelle: Eristämisemme ei ole kovin aikuismaista

Analyysi: Aiemmin Ruotsin puoluejohtajat eivät edes vilkaisseet Jimmie Åkessonia – enää he eivät voi ohittaa ruotsidemokraattien kannattajia