Video: Kuumailmapallo laskeutui yllättäen lentokoneen tielle Helsingin Malmilla – kenttä ei ollut saanut tietoa laskeutumisesta

Trafin mukaan vaaraa ei syntynyt. Sen jälkeen kuin Finavia lopetti toimintansa Malmilla, siellä ei ole ollut lennonjohtoa.

kuumailmapallot
kuumailmapallo

Kuumailmapallo laskeutui pienlentokoneen tielle Malmin lentoasemalla eilen illalla, kertoo Svenska Ylen haastattelema silminnäkijä. Koneen lentäjä oli ilmoittanut lentoaseman henkilökunnalle aikovansa laskeutua kentälle.

– Näimme kuumailmapallon tulevan etelästä päin ja se näytti laskeutuvan laskeutumisradalle. Cessna-lentokone oli juuri laskeutumassa toisesta suunnasta, kuvailee anonyyminä pysyttelevä silminnäkijä Svenska Ylelle.

Cessna-koneen lentäjä näki tilanteen hyvissä ajoin ja teki ylösvedon, jotta kone ei tulisi liian lähelle kuumailmapalloa, silminnäkijä kertoo.

Ylösveto on ohjausliike, jonka avulla lentäjä voi lopettaa jo aloitetun laskeutumisen.

– Mitään ilmeistä vaaraa ei ollut, mutta kyllä jotain olisi voinut tapahtua, sanoo Malmin lentokentän päällikkö Gun Gustavsson Svenska Ylelle.

Kuumailmapallo ei voi väistää

Malmin lentoasemalla ei ole lennonohjausta, mutta Gustavsson sanoo, että paikalla oli tapahtuman aikaan vapaaehtoistyöntekijä.

Gustavsson kertoo, että kenttä ei ollut saanut mitään tietoa kuumailmapallon laskeutumisesta. Ilma-alusten pitää ilmoittaa etukäteen, jos ne haluavat laskeutua johonkin. Lentäjän on myös ilmoitettava laskeutumisesta muille ilmailijoille radion kautta.

Kuumailmapalloilla on erityisasema ilmailualusten piirissä.

– Niitä ei voi ohjata, joten lentokoneiden on pakko väistää niitä, Gustavsson sanoo.

Trafin yleisilmailukoordinaattori Jani Hottolan mukaan tapahtumasta on saatu lentoturvallisuusilmoitus.

– Ilmoituksessa on matala kynnys. Se ei ollut oikeasti vaarallinen tilanne, Hottola sanoo.

Kuumailmapallon kapteeni: "Kaikki meni hyvin"

Hartman Abendstein on Aerohotin kuumailmapallokapteeni. Hän ohjasi Malmin lentoasemalle laskeutunutta kuumailmapalloa.

– Kaikki meni hyvin. Ilmoitin Cessna-lentäjälle, että laskeudun ja lentäjä sanoi, että se sopii, sanoo Abendstein.

Hänen mukaansa kuumailmapallo laskeutui laskeutumisalueen reunaan. Muutama muu kone laskeutui myöhemmin illalla, eikä kuumailmapallo ollut Abendsteinin mukaan tiellä, kun sitä pakattiin.

– Minulla oli radiopuhelin auki enkä kuullut mitään valitusta.

Lentokentällä ja kuumailmapalloyrityksellä palaveri tiedossa

Lentokentän johtaja Gustavsson sanoo aikovansa järjestää palaverin, jossa tapahtunut käydään läpi kaikkien kuumailmapalloyrittäjien kanssa.

Trafin Hottolan mielestä on hyvä, että lentokentän ja kuumailmapalloyritysten edustajat tapaavat ja käyvät tilanteen läpi.

– Lentoaseman johtaja suhtautuu tilanteeseen vakavasti.

Malmin lentoasemalla ei ole lennonohjausta, mutta se on edelleen melko vilkkaasti liikennöity. Voiko se aiheuttaa lentoturvallisuuteen liittyviä ongelmia?

– Maassa on monta muutakin lentokenttää. On olemassa tarkat säännökset, miten liikenteen pitäisi sujua, Trafin Hottola sanoo.

Lukas Rusk, Svenska Yle