1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Armomurhaaja on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi

Pohjoismaiden merkittävimpänä pidetty elokuvapalkinto jaetaan lokakuun lopussa Oslossa. Armomurhaajan ohjaajan Teemu Nikin mukaan viime vuosi oli Suomessa poikkeuksellisen kova elokuvavuosi.

kulttuuri
Matti Onnismaa on Armomurhaajan Veijo Haukka.
Matti Onnismaa on Armomurhaajan Veijo Haukka.Sari Aaltonen/It's Alive Films

Teemu Nikin ohjaama Armomurhaaja on Suomen ehdokas Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi. Kahdella Jussilla palkittu elokuva kertoo mekaanikosta (Matti Onnismaa), joka sivutyönään päästää sairaita eläimiä tuskistaan.

Armomurhajaan kanssa palkinnosta kisaavat Islannin Woman at war (Kona fer í stríð), Norjan Thelma, Tanskan Winterbrothers (Vinterbrødre) ja Ruotsin Ravens (Korparna), jonka yhdessä keskeisessä roolissa nähdään suomalaisnäyttelijä Maria Heiskanen.

Ohjaaja Nikki on luonnollisesti mielissään ehdokkuudesta ja erityisesti siksi, että vuosi 2017 oli suomalaisessa elokuvassa varsin kovatasoinen.

– Viime vuonna tuli hirvittävästi hyviä suomalaisia elokuvia, ja Armomurhaaja on valittu Suomen ehdokkaaksi Ikitien ja muiden hienojen elokuvien joukosta, Nikki myhäilee Ylelle.

– Armomurhaaja on myös riippumaton elokuva ja tehty hyvin omaehtoisesti, ja siksi tuntuu vielä hienommalta, että elokuva saa tällaista huomiota.

Ohjaamisen ja käsikirjoittamisen lisäksi Nikki tuotti elokuvan yhtiökumppaninsa Jani Pösön kanssa ja hääri tuotannossa myös leikkaajana, lavastajana ja cateringin puolella. Nikin puoliso Sari Aaltonen kuvasi elokuvan.

Teemu Nikki
Teemu Nikki nauttii työstään lähinnä elokuvia tehdessä, eikä perusta gaaloissa pönöttämisestä ja elokuvien paremmuusjärjestykseen asettamisesta. – Mutta jos me voitetaan, niin sitten olen sitä mieltä, että rakastan gaaloja ja on hienoa, että on kilpailuja, Nikki nauraa.Nella Nuora / Yle

Ehdokkaat Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinnon saajaksi julkistettiin tänään Haugesundin kansainvälisillä elokuvajuhlilla Norjassa. Ehdokaselokuvista päättää kunkin maan kulttuuriministeriön nimittämä palkintolautakunta.

Suomen palkintolautakuntaan kuuluvat Elokuvasäätiön kansainvälisen osaston päällikkö Jaana Puskala, elokuvatoimittaja ja tietokirjailija Harri Römpötti sekä pohjoismaista elokuvaa Suomessa edistävän Walhalla ry:n toiminnanjohtaja Mikaela Westerlund.

“Musta komedia Armomurhaaja haastaa katsojan ennakko-odotukset ja moraaliset käsitykset. Elokuvan kuvaus ja kuvauspaikat heijastavat hienosti elokuvan rumankaunista sielunmaisemaa. Matti Onnismaan busterkeatonmainen roolisuoritus vakuuttaa”, perusteli lautakunta valintaansa.

Pohjoismaiden tärkeimpänä elokuvapalkintona pidetyn palkinnon arvo on 350 000 Tanskan kruunua eli noin 47 000 euroa. Summa jaetaan tasan voittajaelokuvan ohjaajan, käsikirjoittajan ja tuottajan kesken.

Pohjoismaiden neuvoston elokuvapalkinto jaettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002 ja vuodesta 2005 se on jaettu vuosittain. Suomeen palkinto on tullut kahdesti: Aki Kaurismäen Mies vailla menneisyyttä voitti vuonna 2002 ja Selma Vilhusen Tyttö nimeltä Varpu vuonna 2017.

Palkinnon voittaja julkistetaan 30. lokakuuta Pohjoismaiden neuvoston vuotuisessa istunnossa Oslossa, Norjassa.

Lue seuraavaksi