Turkissa tuontitavarat eivät mene kaupaksi: "Kun aikaisemmin leikkauspöytä maksoi 100 yksikköä, nyt se maksaa 200"

Turkin liiran romahdus ravistaa joidenkin suomalaisten yrityksen kauppaa. Suomalaisia yrityksiä on edelleen Turkissa valuutan huonoista käänteistä huolimatta, mutta epävarmuus on kasvanut.

Kotimaa
Valuutanvaihtovirkailija pitelee kädessään turkin liiroja.
Yasin Akgul / AFP

Leikkaussaliteknologiaa Turkkiin vievän Merivaaran mukaan Turkkin käytävä kauppa on vaikeutunut muutamassa viikossa merkittävästi. Viime viikkojen aikana on myyntijohtaja Hannu Impolan mukaan ollut vaikea saada rahoja Turkista tehdyistä myynneistä ja lyödä kauppoja lukkoon.

Sairaaloiden kalustuksen ostajille liiran arvon heikkeneminen tarkoittaa, että sairaalan leikkauspöytien hinnat kasvavat kaksinkertaisiksi. Tämä uhkaa halvaannuttaa myynnin, sillä Impola sanoo että ostajilta loppuvat rahat kesken.

– Nyt ei puhuta isoista summista, useammista miljoonista tai kymmenistä miljoonista, mutta meidän mittakaavassa Turkki on ollut hyvä markkina. Kyllä tämä tilanne on mennyt hirveän huonoksi tässä muutaman viime viikon aikana, Impola kertoo.

Turkin liira on heikentynyt 45 prosenttia vuoden alusta.

Maailmantalouden tilaan ongelmilla ei ole vielä vaikutusta isojen suomalaissijoittajien mukaan. Turkki on talouden jätteihin verrattuna pieni. Silti Turkki on tärkeä väylä esimerkiksi pohjoisen Afrikan markkinoille.

Lahtelainen Merivaara yrittää suojautua riskiltä, eikä myy velaksi leikkauspöytiä ja sairaalapalveluteknologiaa Turkissa.

– Tällä hetkellä me ei toimiteta mitään omaan piikkiin eli oteta mitään luottoriskiä, ja toimiteta laskulla mitään Turkkiin, ellei meillä ole esimerkiksi Finnveran luottovakuutusta, kertoo Merivaaran Impola.

Lupaava välittäjämaa on houkuttanut yrityksiä

Vallankaappausyrityksen jälkeen vuodesta 2016 on Suomalais-turkkilaisen kauppaseuran puheenjohtajan mukaan Suomen yrityksissä luovuttu Turkin nopeiden voittojen hamuamisesta. Yritykset ovat kauppaseuran puheenjohtajan, Jukka Kuusalan mukaan nyt pitkäjänteisempiä.

Aivan nopeita muutoksia huonoon liiran kurssiin päätyönään Handelsbankenissa työskentelevä Kuusala ei näe.

Pankkiasiantuntijoita ei kuunnella Turkissa, vaan siellä nojataan erilaisiin talouskäsityksiin. Huonon talouskäänteen syyt sysätään Kuusalan mukaan länsimaille.

Tähän asti Turkki on pitäytynyt talouden tasapainottamisesta koronnostolla. Ongelmat ovat kuitenkin poliittisia Kuusalan mukaan.

– Jos me ollaan tilanteessa, jossa autoritaarinen hallinto syyttää EU:ta ongelmista, niin siinä on tapahduttava paljon muitakin kuin numeerisia asioita että kauppasuhteet pääsevät tasaantumaan normaalille tasolle, Kuusala kuvailee.

Isoja yrityksiä ja kasvavaa pk-myyntiä

Suomen ulkomaanvienti on monipuolista Turkissa Kuusalan mukaan. Perinteiset suuret vientialat ovat Turkissakin esillä. Myös pienempiin projekteihin palkataan suomalaista osaamista.

Turkissa on toiminut esimerkiksi metalliteollisuuden Componenta, ja muu raskas metalliteollisuus. Metsäteollisuus on myös Kuusalan mukaan isossa roolissa.

– Terveydenhuoltosektoriin liittyvä vienti ollut mukavasti kasvussa ja ehkä juuri tämä osa-alue näkeekin kolhuja, kertoo Kuusala.

Valoa tunnelin päässä on näkyvissä vasta, kun jos Turkki alkaa hoitamaan liiran kurssia kuntoon, esimerkiksi nostamalla korkoja.

Korjaus 20.8.2018 klo 13:58. Muutettu sairaalasänky tekstin toisessa ja kuudennessa kappaleessa leikkauspöydäksi. Merivaaran liiketoiminta Turkissa ei ole sairaalasänkyjen vaan muiden tuotteiden kuten leikkauspöytien ja teknologian vientiä. Korjattu otsikkoa, jossa aiemmin mainittiin sänky, korvattu oikealla sanalla leikkauspöytä.