Analyysi: Merkel ja Putin tapaavat Saksassa – Trumpin takia johtajat ovat löytäneet yllättävän paljon yhteistä

Saksan ja Venäjän välit eivät ole varsinaisesti lämpenemässä, mutta maiden johtajat tapaavat nyt epätavallisen tiiviiseen tahtiin, kirjoittaa Ylen Venäjän kirjeenvaihtaja Marjo Näkki.

Angela Merkel
Vladimir Putin ja Angela Merkel
Venäjän presidentti Vladimir Putin yllätti Saksan liittokanslerin Angela Merkelin näyttävällä kukkakimpulla, kun johtajat tapasivat edellisen kerran Venäjän Sotšissa toukokuussa.Michael Klimentyev / EPA

MoskovaVenäjän presidentti Vladimir Putin tapaa tänään Saksan liittokanslerin Angela Merkelin Berliinin ulkopuolella Saksan valtion vierastalossa. Edellisen kerran pari keskusteli kasvotusten tasan kolme kuukautta sitten Putinin luona Sotšissa.

Yllättävän nopeasti sovittu uusi tapaaminen kertoo siitä, miten Yhdysvaltain ja presidentti Donald Trumpin toiminta vauhdittavat odottamattomien yhteyksien syntymistä Euroopassa.

Saksan ja Venäjän välit eivät ole varsinaisesti lämpenemässä, mutta maat ovat löytäneet asioita, joista ne ovat samaa mieltä keskenään. Tai ainakin eri mieltä Yhdysvaltojen kanssa.

Sekä Saksa että Venäjä ovat kärsineet Yhdysvaltain ulkomaalaiselle teräkselle ja alumiinille asettamista tuontitulleista. Autoteollisuuden jättimaata Saksaa risoo myös Trumpin uhkailu tuontitullien laajentamisesta koskemaan eurooppalaisia autoja.

Erityisesti Saksa on huolissaan myös Yhdysvaltain ja Turkin välien kiristymisestä, mikä taas on lähentänyt Moskovaa ja Ankaraa. Turkki ja Venäjä ovat löytäneet toisensa rintamalinjan samalta puolelta Yhdysvaltoja vastaan.

Venäjä luimii Yhdysvalloille lisäksi pakotteista, joista uusimpien pitäisi astua voimaan ensi viikolla. Uusimpien pakotteiden syynä on Skripalien myrkytystapaukset Britanniassa.

Merkelin ja Putinin tapaamisen asialistalla ovat Syyrian tilanne, Itä-Ukrainan sota sekä Itämerelle rakennettava uusi kaasuputki Nord Stream 2.

Kahdesta ensimmäisestä johtajat ovat erimielisiä: Merkelin mukaan Venäjä on osavastuussa Syyrian hallinnon tekemiksi uskotuista kaasuiskuista, ja hän on myös tukenut Ukrainan sodan ja Krimin valtauksen takia Venäjälle asetettuja pakotteita.

Kaasuputki sen sijaan yhdistää heitä. Nord Stream 2 toisi edeltäjänsä tavoin venäläiskaasua Saksaan Itämeren pohjaa pitkin.

Erityisesti Puola ja Baltian maat ovat suhtautuneet hyvin kriittisesti putkihankkeeseen, sillä ne pelkäävät Venäjän käyttävän sitä vaikutusvaltansa välineenä. Merkel on myöntänyt, että Nord Stream 2 on myös geopolitiikkaa.

Yhdysvallat suhtautuu kaasuputkeen nihkeästi. Keväällä Yhdysvalloista vihjattiin, että pakotteet voisivat ulottua myös putken rakentamiseen. Heinäkuun Nato-huippukokouksen aluksi presidentti Trump ilmoitti, että Saksa on kaasuriippuvaisuutensa takia Venäjän panttivanki.

Trumpin kovien puheiden taustalla on geopolitiikan lisäksi - tai sen sijaan - amerikkalaisyhtiöiden halut päästä Euroopan kaasumarkkinoille. Yhdysvallat kykenee tuottamaan kaasua liuskekivestä ja nestemäisessä muodossa sen tuonti Eurooppaan on aiempaa helpompaa.

Edellisestä Sotšin tapaamisesta toukokuussa uutisotsikoihin nousivat Putinin Merkelille ojentama tervetuliaiskukkakimppu sekä liittokanslerin vaatimus, että Venäjän pitäisi jatkaa kaasun toimittamista Eurooppaan myös Ukrainan kautta.

Nord Stream 2:n arvioidaan korvaavan juuri Ukrainaa Venäjän kaasun viennin kauttakulkumaana. Ukrainalle kaasun kauttakulusta tuleva kahden miljardin siirtomaksu on iso tulonlähde, ja Saksa on pyrkinyt tukemaan maan hallintoa.

Putin vastasi Merkelille, että asiaa voidaan harkita, jos se on taloudellisesti kannattavaa. Molemmat tietävät kuitenkin, että Ukrainan kaasuputki ei ole kovin hyvässä kunnossa ja maata vaivaa syvä korruptio.

Siksi Merkelin vaatimus ei kuulostanut kovinkaan ponnekkaalta.

Vaikka Saksasta löytyy myös Nord Stream 2:ta vastustavia ääniä, ydinvoimasta luopuva maa tarvitsee kaasunlähteensä. Eurooppa on jo vuosikymmeniä ollut riippuvainen Venäjän kaasusta, eikä vaihtoehtoista korvaajaa ole näkyvissä Trumpin markkinapuuhista huolimatta.

Tämän tietävät tarkasti sekä Merkel että Putin. Siksi tänään Berliinin liepeillä vaihdetaan kohteliaat poskisuudelmat yhteisymmärryksessä.

Lue myös:

Sinikukka Saaren kolumni: Miesten välisestä ystävyydestä – Trumpin ja Putinin tapaaminen lisäsi realismia puolin ja toisin

Judoka-Putin heitti Trumpin tatamiin myös energiapolitiikassa – Tutkija: Ehdotus "kaasukartellista" taitava syöttö Venäjän päämieheltä

Kirjeenvaihtajien analyysi: Illuusio länsirintamasta murtui – sysäsikö Trumpin politiikka Euroopan lähemmäs Venäjää?