Hellepäiviä on mitattu toiseksi eniten Suomen historiassa – uuteen ennätykseen tarvitaan vielä viisi hellepäivää

Suomessa on mitattu eniten hellepäiviä vuonna 2002, yhteensä 65 kappaletta.

sää
Tummia pilviä helsingin yllä.
Sää on viikonloppuna vaihtelevaa.

Suomessa mitattiin tämän vuoden 61. hellepäivä, kun elohopea kohosi esimerkiksi Porissa 26,8 asteeseen perjantaina, kertoo Ylen meteorologi Joonas Koskela.

Suomessa on mitattu eniten hellepäiviä vuonna 2002, jolloin niitä oli yhteensä 65 kappaletta.

Tänä vuonna hellepäiviä on mitattu Suomen historiassa toiseksi eniten – tosin myös vuonna 2006 mitattiin 61 hellepäivää.

Jaettu hopeasija voi kuitenkin jäädä lyhytkestoiseksi, koska osassa maata voi olla hellettä lauantaina.

Ukkosta ja vesisadetta

Lännestä saapuu Suomeen perjantaina illalla säärintama, joka tuo mukanaan sade- ja ukkoskuuroja.

– Kuurot ovat kehittyneet Tukholman lähistöllä, ja ne näyttäisivät ajautuvan Pohjanmaalle. Ikinä ei kuitenkaan tiedä, että mitä meren päällä käy, jaksavatko ukkoset tulla yli vai tuleeko sieltä vain sadekuuroja, Koskela kertoo.

Säärintama liikkuu lauantaina Suomen yli itään.

– Itä- ja Etelä-Suomessa ilma voi olla sen verran lämmintä, että siellä voidaan yltää hellelukemiin. Kaakon kulmalla liikutaan esimerkiksi 24–26 asteen välillä.

Myös muualla Suomessa on kesäisiä lämpöasteita lauantaina, sillä elohopea kipuaa Lappia myöten 20 asteen tienoille tai sen yli.

– Jos lauantaina on hellepäivä, jää se todennäköisesti vähään aikaan viimeiseksi. Näissä ennusteissa ei ainakaan näy hellepäiviä.

Sunnuntaina jo viilenee

Sunnuntaina esiintyy laajalti kuurosateita ja sää viilenee hieman. Esimerkiksi Etelä-Suomessa lämpöasteet ovat 20 vaiheilla. Sunnuntai on myös tuulinen.

Viileämpi sää jatkuu myös alkuviikolla.

– Maanantaina Etelä-Suomessakin ollaan ylimmillään 20 asteen paikkeilla. Sen jälkeen alkaa olla tiukassa, että saavutettaisiin 20 astetta.

Koskela ei kuitenkaan pidä mahdottomana, etteikö elokuussa saataisi vielä hellepäiviä.

– On se mahdollista, jos ennusteet vain vähän muuttuvat, että tulee lämmintä. Onhan mahdollista, että syyskuussakin on jokunen hellepäivä. Ne ovat kuitenkin aika harvassa.

Lue lisää Ylen sääsivuilta.