Muumioiden salat paljastuivat – näiden aineiden yhdistelmällä egyptiläiset palsamoivat vainajansa

Torinossa lepäävän muumion tutkimus paljasti, että muumiointia on tehty paljon kauemmin, kuin tähän asti on uskottu.

muumiot
Muumio Bolognan museossa.
Muumio Bolognan museossa. Kuvan muumio ei liity uutiseen.Giorgio Benvenuti/ Epa

Arkeologit ovat ensi kertaa saaneet tietoonsa, minkä aineiden yhdistelmällä muinaiset egyptiläiset palsamoivat vainajansa ja saivat nämä säilymään vuosituhansia.

Salaisuuden paljasti Torinon egyptiläisessä museossa lepäävä muumio. Tutkijat eivät olleet koskaan yrittäneet konservoida sitä, joten muumiossa ei ollut muita aineita kuin siihen alun perin hautauspaikalla käytetyt.

Tutkimus on julkaistu Journal of Archaelogical Science -tiedelehdessä ja siitä uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Nykyaikaisten kemiallisten laitteiden avulla tutkijat kykenivät erottelemaan kaikki ainesosat, jotka palsamointiin oli käytetty ja selvittämään niiden kemiallisen "sormenjäljen".

Palsamointireseptin havaittiin koostuvan seuraavista aineista:

  • kasviöljy, joka oli mahdollisesti seesamiöljyä
  • palsamin kaltaista uutetta, joka on saattanut olla osmankäämistä tai sen juuresta
  • sokeria, jota on uutettu mahdollisesti akaasiapuista
  • tärkeimpänä ainesosana havupuun, todennäköisesti männyn pihkaa

Kun pihka oli sekoitettu öljyyn, se toimi antibakteerisena aineena ja esti siten ruumista hajoamasta.

Reseptin löytyminen on suuri edistysaskel muinaisen Egyptin tutkimiselle, mutta samassa yhteydessä saatiin toinenkin kiinnostava havainto: muumio oli peräisin ajalta 3 700 - 3 500 vuotta ennen ajanlaskun alkua.

– Yleisesti on oletettu, että muumiointi alkoi Egyptissä noin 2 600 vuotta ennen ajanlaskun alkua eli Suuren pyramidin rakentamisen jälkeen. Havaintomme osoittaa, että sitä tehtiin jo aikaisemmin, sanoi Yorkin yliopiston arkeologi Stephen Buckley.

Nyt tunnistettua, ikivanhaa reseptiä käytettiin 2 000 vuotta myöhemmin faaraoiden palsamointiin, tohtori Buckley sanoo.