YK:n entinen pääsihteeri Kofi Annan on kuollut

YK:n entinen pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkittu Kofi Annan kuoli sairaalassa Sveitsin Bernissä 80-vuotiaana.

Ulkomaat
Kofi Annan puhui eettisestä johtajuudesta ja poliittisesta rohkeudesta CMI:n ja Elders-ryhmän seminaarissa Helsingissä vuonna 2017.
Katso videolta kohokohdat Kofi Annanin YK-uralta.

YK:n entinen pääsihteeri ja Nobelin rauhanpalkittu diplomaatti Kofi Annan on kuollut 80-vuotiaana. Asiasta kertoi lauantaina Kofi Annanin säätiö.

Avustajien mukaan Kofi Annan kuoli sairaalassa Sveitsin Bernissä varhain lauantaina lyhyen sairauden jälkeen.

Ghanalainen Annan toimi YK:n pääsihteerinä vuosina 1997–2006.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö esitti Twitterissä surunvalittelut Annanin perheelle ja tämän läheisille itseltään ja koko Suomen kansalta.

Niinistön mukaan Annan oli vankkumaton sääntöihin perustuvan kansainvälisen järjestyksen kannattaja sekä suuri rauhanrakentaja.

Presidentti Tarja Halonen kommentoi uutista Annanin kuolemasta sanoen, että tieto siitä "jättää meidät suuren kaipauksen syliin."

YK:n nykyinen pääsihteeri Antonio Guterres ilmaisi syvää surua edeltäjänsä kuoleman johdosta.

– Kofi Annan oli opastava voima hyvän puolesta, Guterres sanoi.

– Monella tavalla Kofi Annan oli yhtä kuin Yhdistyneet kansakunnat. Hän nousi johtamaan järjestöä uudelle vuosituhannelle arvokkuudella ja määrätietoisuudella, joka on vertaansa vailla.

Arvostettu diplomaatti ja rauhantekijä

Vastavalittu YK:n pääsihteeri Kofi Annan puhumassa.
Vastavalittu YK:n pääsihteeri Kofi Annan puhui Bonnissa vuonna 1997.AOP

Kofi Annan aloitti YK-uransa jo vuonna 1962 Maailman terveysjärjestössä WHO:ssa.

Johtaessaan YK:n rauhanturvaoperaatioita 1990-luvun puolessavälissä Annan ajautui konfliktiin YK:n silloisen pääsihteerin Boutros Boutros-Ghalin kanssa hyväksyttyään sotilasliitto Naton rajut pommitukset Kosovossa Bosnian serbejä vastaan. Boutros-Ghali vastusti pommituksia.

Nato-yhteistyö avasi Annanille tien YK:n pääsihteerin paikalle. Vuonna 1996 Yhdysvallat uhkasi jättää rästiin jääneet jäsenmaksunsa maksamatta, jos Boutros-Ghali valittaisiin uudelle kaudelle järjestön johdossa. Annanilla oli Yhdysvaltain tuki takanaan.

Ennätysnopean valintaprosessin kautta Annanista tuli ensimmäinen pääsihteeri, joka on valittu YK:n omien työntekijöiden joukosta.

Nelson Mandela ja Kofi Annan.
YK:n pääsihteeri Kofi Annan tapasi Etelä-Afrikan ikonisen johtajan Nelson Mandelan Johannesburgissa vuonna 2006.Kim Ludbrook / EPA

Vuonna 2001 Annan otti vastaan Nobelin rauhanpalkinnon. Palkinnon perusteluissa Nobel-komitea sanoi Annanin tuoneen uutta elämää järjestöön ja korosti, että ainoa tie rauhaan ja yhteistyöhön kulkee YK:n kautta.

Sujuvasti englantia, ranskaa ja useita afrikkalaisia kieliä puhunut Annan oli naimisissa ruotsalaisen taiteilijan ja asianajajan Nane Lagergren-Annanin kanssa.

Heillä on kolme lasta edellisistä avioliitoista. Väistyttyään pääsihteerin tehtävästä Annan toimi muun muassa kansainvälisen Elders-ryhmän puheenjohtajana. Ryhmään kuuluu muun muassa presidentti Martti Ahtisaari.

Kofi Annan ja Martti Ahtisaari Tukholmassa toukokuussa 1999.
Kofi Annan ja Martti Ahtisaari Tukholmassa toukokuussa 1999.Ed Jones / AOP

Ahtisaaren perustaman CMI-järjestön sivuilla julkaistussa kirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun)hän kertoo, että pitää Annania YK:n kaikkien aikojen menestyksekkäimpänä pääsihteerinä.

Korjaus kello 14.15: Tarja Halonen ei enää ole tasavallan presidentti, vaan presidentti.

Katso Areenasta: Elisabeth Rehn tapaa Kofi Annanin

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT