Elisabeth Rehn muistelee Kofi Annania: "Vaikka hän oli maailmanyhteisön merkittävin henkilö, hän oli lämmin ja tavallinen"

Annan nimitti Rehnin ensimmäisenä naisena YK:n rauhanturvaoperaation johtoon.

Kofi Annan
Elisabeth Rehn
Elisabeth RehnHeidi Finnilä / Yle

Entinen puolustusministeri ja YK:n alipääsihteeri Elisabeth Rehn kertoo olevansa erittäin surullinen YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin kuolemasta.

Annanin säätiö kertoi tämän kuolemasta aiemmin lauantaina.

Annan nimitti Rehnin YK:n pääsihteerin erityisedustaksi Bosnia-Herzegovinaan ja ensimmäisenä naisena YK:n rauhanturvaoperaation johtoon.

Rehnin mukaan hänen suhteensa Annaniin oli lämmin ja läheinen.

– Annan antoi YK:lle kasvot. Hän oli hillitty, humoristinen, ystävällinen, mutta tarvittaessa myös jämäkkä.

Kofi Annan
Kofi AnnanJason Szenes / EPA

Rehnin mukaan Annanilla oli johtajan ominaisuuksia, joita nykyäänkiin kaivataan. Hän kuunteli alaisiaan ja tuki heitä, muttei vaatinut, että alaiset ovat hänen kanssaan samaa mieltä.

– Minulle hänen suuruutensa oli siinä, että vaikka hän oli maailmanyhteisön merkittävin henkilö, oli hän lämmin, tavallinen, ja välittävä ihminen, Rehn sanoo.

Hän lukee Annanin suurimmaksi saavutukseksi YK:n rauhanturvaoperaatioiden kehittämisen, sekä YK:n eri alajärjestöjen välisen yhteistyön parantamisen.

Tästä työstä Annanille myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto vuonna 2001. Perusteluksi satavuotisjuhlavuotenaan Nobel-komitea kertoi sen, että Annan on elvyttänyt YK:n toiminnan.

– Minulle Kofi Annan oli YK, sanoo Rehn tunteikkaana.