1. yle.fi
  2. Uutiset

Yhdysvalloissa viranomaiset painostavat Facebookia valjastamaan Messenger-sovelluksen vakoiluvälineeksi

Rikostutkintaan liittyvällä vaatimuksella voi olla laajempia vaikutuksia viestipalveluiden viranomaisvalvontaan ja käyttäjien tietosuojaan.

tietosuoja
Facebook Messenger -sovellus.
Sascha Steinbach / EPA

Yhdysvalloissa hallinnon viranomaiset yrittävät painostaa Facebookia purkamaan viestien salauksen suositussa Messenger-viestisovelluksessa, jotta poliisi voi vakoilla epäillyn ääniviesteillä käymiä keskusteluita meneillään olevassa rikostutkinnassa.

Tieto perustuu kolmeen Reutersin lähteeseen, jotka ovat perillä tapauksesta. Lähteiden mukaan Facebook vastustaa Yhdysvaltojen oikeuslaitoksen vaatimusta.

Tapausta käsitellään kalifornialaisessa tuomistuimessa suljettujen ovien takana, joten tapauksesta ei ole saatavilla virallisia asiakirjoja.

Hallinnon vaatimus Facebookia kohtaan liittyy Kaliforniassa toimivan MS-13-rikollisjengin tutkintaan, mutta päätöksellä voi laajempia vaikutuksia.

Tapaus nostaa esiin keskustelun siitä, voivatko viranomaiset vaatia teknologiayrityksiä muokkaamaan viestipalveluitaan mahdollistaakseen niiden käyttäjien valvonnan.

Facebookilla painetta monelta suunnalta

Mikäli viranomaiset onnistuvat taivuttelemaan Facebookia helpottamaan Messenger-sovelluksen valvontaa purkamalla viestiketjujen salauksen, on mahdollista että samanlaisia vaatimuksia tehdään muillekin suosituille viestisovelluksille, arvioivat Reutersin haastattelemat lakiasiantuntijat.

Esimerkiksi Facebookin omistamaa Whatsapp-viestisovellusta käyttää puolitoista miljardia ihmistä. Myös Whatsappissa on ääniviesti-toiminto.

Sekä Whatsappissa että Messengerissä käyttäjien viestiketjut ovat päästä päähän salattuja siten, että ulkopuolisten on mahdotonta lukea niitä.

Ohjelmistojen uudelleenkirjoittaminen ja tietojen luovuttaminen viranomaisille pakon edessä olisi painajainen sosiaalisen median yrityksille, jotka ovat viime vuosina vakuutelleet käyttäjilleen turvaavansa näiden tietosuojan.

Yhdysvalloissa käytiin samankaltainen oikeusjuttu vuonna 2016. Siinä liittovaltion poliisi FBI vaati Applelta pääsyä hallussaan olevan iPhone-puhelimen tietoihin. iPhone kuului San Bernandinon terrori-iskusta epäillylle ISISin tukijalle.

Apple vastusti vaatimusta ja vetosi perustuslain takamaan sanan- ja ilmaisunvapauteen. Yhdysvaltain hallinto luopui jutusta, kun se pääsi käsiksi puhelimen tietoihin muuta kautta.

Meneillään oleva Facebookin ja Yhdysvaltain hallinnon välinen oikeusjuttu poikkeaa Applen tapauksesta siten, että tällä kertaa poliisilla ei ole hallussaan puhelinta, jonka tietoihin se haluaa päästä, vaan kyse on yhden ihmisen käymien Messenger-keskusteluiden salakuuntelusta.

Lue lisää:

Selvitys: Facebook ei ole onnistunut lopettamaan vihapuhetta rohingya-vähemmistöä vastaan – sivustolla levinnyt törkysisältö lietsonut etnistä puhdistusta

Facebookin ohjelmistovirhe muutti miljoonien käyttäjien yksityisyysasetuksia

Tuomio Saksassa: Vanhemmilla oikeus kirjautua kuolleen tyttärensä Facebook-profiiliin

Tietosuoja-asetus kiristää datan käyttöä – Tuleeko Euroopasta tekoälyn takapajula?

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi