Kolmas iso maanjäristys alle kuukauden sisään säikäytti Lombokin saarella – ei merkkejä suuresta tuhosta

"Ihmiset huusivat ja juoksivat ulos kaduille". Lombokin saarelle iski kolmas voimakkuudeltaan yli 6:n maanjäristys kolmen viikon sisällä.

Indonesia
indonesian kartta
Yle Uutisgrafiikka

Indonesiassa on jälleen tapahtunut voimakas maanjäristys Lombokin saarella. Paikallista aikaa puolenpäivän jälkeen iskeneen järistyksen voimakkuudeksi mitattiin 6,3.

Sen keskus oli saaren itäosassa noin seitsemän kilometrin syvyydessä. Tutina tuntui Lombokin lisäksi ainakin viereisellä Balin turistisaarella.

Viranomaisten mukaan järistys ei aiheuttanut suuria tuhoja, vaikka se järkyttikin vastikään tuhoisan maanjäristyksen kokeneita ihmisiä. Toistaiseksi järistyksen seurauksena ei ole raportoitu kuolonuhreja.

Asukkaiden paniikki: "Järistykset eivät lopu koskaan"

Paikalliset ihmiset kuvailivat uutistoimistoille maan järisseen voimakkaasti ja valojen sammuneen.

– Ihmisiä on kerääntynyt ulos avoimille paikoille, ja he ovat yhä kauhuissaan. Ihmiset ovat traumatisoituneet aiemmista maanjäristyksistä, ja jälkijäristykset eivät vaikuta loppuvan koskaan, kertoi paikallinen asukas Endri Susanto.

Lombokilla on mitattu satoja jälkijäristyksiä sen jälkeen kun voimakkuudeltaan 6,9:n järistys aiheutti saarella suurta tuhoa kaksi viikkoa sitten.

Järistyksissä on kuollut yli 460 ihmistä. Lisäksi yli 350 000 ihmistä on joutunut jättämään kotinsa.

Osa evakuoiduista nukkuu ulkona teltoissa. Jälkijäristykset vaikeuttavat avun toimittamista sitä tarvitseville.

– Olin kuljettamassa apua evakuoiduille, kun yhtäkkiä näin sähkötolpan heiluvan ja tajusin, että kyseessä oli maanjäristys. Ihmiset alkoivat huutaa, ja kaikki juoksivat ulos kadulle, kertoi Lombokilla asuva Agus Salim.

Indonesiassa tapahtuu paljon tulivuorenpurkauksia ja maanjäristyksiä, sillä saarivaltio sijaitsee Tyynenmeren tulirenkaalla. Se on Aasiasta Amerikkan mantereelle ulottuvaa vyöhyke, jossa tapahtuu 90 prosenttia maailman maanjäristyksistä ja sijaitsee suurin osa aktiivisista tulivuorista.

Lue lisää:

Maanjäristys tuhosi Lombokissa kodin 350 000 ihmiseltä – Suomalainen avustustyöntekijä: "Täällä eletään betoniromun keskellä"

Indonesian maanjäristyksissä kuollut jo yli 430 ihmistä

Lähteet: AFP, Reuters