1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venezuela

Tuhansien Venezuelasta epätoivossa pakenevien matka uhkaa tyssätä Kolumbiaan – "Meidän on tehtävä töitä, tai lapsemme nääntyvät nälkään"

Peru ja Ecuador ovat alkaneet vaatia maahantulijoilta passia, kun ennen pelkkä henkilökortti on riittänyt.

Venezuelasta talouskriisiä paennut Gabriel Malavolta ja vaimonsa jäivät jumiin Kolumbian ja Ecuadorin rajalle satojen muiden tavoin. Kuva: Reuters

Kolumbian ja Ecuadorin rajalla kyyneleet vierivät venezuelalainen Gabriel Malavoltan poskilla, sillä hänen lähellä toteutumista ollut unelmansa uudesta elämästä toisessa maassa on peruttu.

50-vuotias mekaanikko oli lähtenyt Venezuelasta vaimonsa kanssa alkuviikosta, koska maan syvä talouskriisi on tehnyt elämisestä hyvin hankalaa. Lauantaina takana oli kolmen päivän matka vuoristoista reittiä naapurimaan Kolumbian läpi, suuntana Peru, johon moni kulkee Ecuadorin läpi.

Malavoltan pääsy Ecuadoriin kuitenkin sulkeutui yllättäen kuten muutamalta sadalta muulta venezuelalaiselta.

Ecuador ja Peru päättivät loppuviikosta alkaa vaatia maahan pyrkiviltä venezuelalaisilta rajalla passia, kun aikaisemmin maahantuloon on riittänyt henkilökortti

– Tietysti minulla on passi. Mutta vaimollani ei oli kuin henkilökortti, enkä ikimaailmassa jättäisi vaimoani. Se tarkoittaa perheiden erottamista ja sitä tapahtuu täällä paljon. Mieluummin palaan, vaikka en tiedä miten voimme pärjätä, Malavolta sanoo Reutersille.

Venezuelasta lähteneitä ihmisiä yöpyi Kolumbian ja Ecuadorin rajalla Tulcanissa. Kuva: Reuters

Kolumbialaisviranomaisten mukaan vain noin puolella Ecuadoriin ja Peruun pyrkivistä venezuelalaisista on passi mukanaan. Passin hankkiminen voi kestää vuosia, sillä Venezuelassa vallitsee poliittinen ja taloudellinen kaaos.

Nyt Kolumbia pelkää tuhansien pakomatkalla olevien venezuelalaisten jäävän jumiin maahan.

Venezuelan kriisitila ajanut kansaa pakoon

Noin 2,3 miljoonaa venezuelalaista on paennut kotimaastaan vuodesta 2014. YK:n maahanmuuttoasioista vastaavan korkean edustajan tiedottajan William Spindlerin mukaan kyseessä on yksi Etelä-Amerikan historian suurimmista muuttoliikkeistä.

Venezuelassa on ollut jo vuosia pulaa ruuasta ja lääkkeistä. Lisäksi maa kärsii rajusta inflaatiosta, jonka vuoksi monen palkka ei enää riitä elämiseen.

Viimeksi presidentti Nicolas Maduro ilmoitti, että valuutta bolivarista pudotetaan viisi nollaa. Analyytikoiden mukaan muutokset voivat kuitenkin ajaa Venezuelan yhä syvempään kaaokseen. Kansainvälinen valuuttarahasto ennustaa, että inflaatio nousee tänä vuonna miljoonaan prosenttiin.

Passivaatimus tuli monille täytenä yllätyksenä. Kuva: Reuters

Iso osa Venezuelasta lähtevistä aloittaa matkansa naapurimaa Kolumbiasta ja jatkaa sieltä etelään Ecuadoriin tai Peruun, jossa he uskovat olevan paremmat mahdollisuudet saada töitä tai turvapaikka. Monilla on maissa sukulaisia.

– Haluamme jatkaa matkaamme Peruun, koska haluamme osallistua. Meidän on tehtävä töitä, sillä muuten lapsemme kuolevat. He kirjaimellisesti nääntyvät nälkään, Malavolta sanoo.

– Et voi aavistaakaan millaista on, kun koko perhe joutuu etsimään roskiksesta.

Tiukentunutta linjaa perustellaan turvallisuudella

Perun sisäministeri Mauro Medinan mukaan siirtolaisilta vaaditaan passia, koska sen avulla voidaan taata järjestäytynyt maahanmuutto.

Ecuadoriin on tullut tänä vuonna Helsingin asukasluvun verran venezuelalaisia.

– Jos heille tapahtuu jotain, meillä täytyy olla keino tunnistaa heidät. Suurin osa ihmisistä on kunnon väkeä, mutta joukossa on myös mätiä omenia, ja poliisilla tulee olla työkäkalut tunnistaa heidät, Medina sanoi.

Kolumbian maahanmuuttovirastoa johtavan Christian Krugerin mukaan uusi passivaatimus ei lopeta, mutta hankaloittaa siirtolaisuutta.

– Tämä ei ole siirtolaisuutta, jossa ihmiset lähtevät, koska haluavat lähteä. He lähtevät, koska heidän täytyy lähteä, Kruger sanoo.

Brasilian ja Venezuelan rajalla levottomuuksia

Brasilia aikoo määrätä lisää joukkoja Venezuelan-vastaiselle rajalleen viikonlopun levottomuuksien takia.

Levottomuudet saivat alkunsa, kun paikallinen mies ryöstettiin ja pahoinpideltiin Pacaraiman rajakaupungissa. Kaupunkilaiset syyttivät teosta Venezuelasta tulleita siirtolaisia, jotka asuvat alueelle kyhäämissään telttaleireissä. Paikalliset ajoivat venezuelalaisia kahdesta leiristä ja polttivat telttoja.

Brasiliaan on viimeisten kolmen vuoden aikana tullut kymmeniätuhansia venezuelalaisia.

Aiheesta lisää:

Ulkolinja: Pako tuhotusta maasta – miljoonat ihmiset pakenevat Venezuelasta

Venezuela poistaa valuutastaan viisi nollaa – inflaatio voi ylittää tänä vuonna miljoona prosenttia

Venezuela sensuroi Ylen Ulkolinja-dokumentin, nyt se leviää netissä kulovalkean tavoin