1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. verotus

Petteri Orpon veropuheet hämmentävät – Ekonomisti: Juuri kenenkään verotus ei kiristyisi, vaikkei tuloveronkevennyksiä tehtäisi

Hallitusohjelman mukaan kenenkään verotus ei kiristy. Finanssijätti Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen kuvailee tämän linjauksen jääneen toistaiseksi varsin epäselväksi.

verotus
Petteri Orpo
Valtiovarainministeri Petteri Orpo.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Veropoliittinen keskustelu on jälleen kuumenemassa elokuun lopussa käytävän hallituksen budjettiriihen ja eduskuntavaalien lähestyessä.

Nordean yksityistalouden ekomisti Olli Kärkkäinen sanoo, että palkansaajien verotus ei kiristyisi, vaikka hallituksen kaavailemia satojen miljoonien lisäkevennyksiä tuloverotukseen ei tehtäisikään.

– Jos katsotaan koko vaalikautta, on vaalikauden aikana tehty jo paljon veronkevennyksiä. Jos nämä lasketaan yhteen päästään tilanteeseen, jossa juuri kenenkään verotus ei kiristy, vaikka mitään lisäkevennyksiä ei tehtäisikään, Kärkkäinen sanoo.

Ekonomisti: Hallitusohjelman linjaus on epäselvä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on perustellut hallituksen kaavailemia tuloveronkevennyksiä muun muassa sillä, että kenenkään verotuksen ei haluta kiristyvän.

– Ekonomisti ilmeisesti katsoo koko hallituskautta 2015–2019 ja silloin tämä voikin olla näin, mutta itse tarkastelen tätä vuosittaisilla muutoksilla, valtiovarainministeri Orpo sanoo.

Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan myös kilpailukykysopimuksen aiheuttamat kustannukset on vaalikauden ajalta palkansaajille kuitattu.

– Jos katsotaan kaikki vaalikauden veropäätökset ja lasketaan ne yhteen, riittävät ne kompensoimaan kilpailukykysopimuksen kiristykset, Kärkkäinen summaa.

Orpo: Kevennyksillä korvataan kikyn kustannuksia palkansaajille

Orpon mukaan 200–300 miljoonan tuloveronkevennyksillä korvataan juuri kilpailukykysopimuksen palkansaajille tuomia kustannuksia.

– Jos kilpailukykysopimuksen tuomaa kiristymistä ei kompensoida niin palkansaajien verotus kiristyy tästä vuodesta ensi vuoteen, Orpo selventää.

Ekonomistin mukaan hallitusohjelman veropoliittinen linjaus siitä, että kenenkään verotus ei kiristy, on toistaiseksi jäänyt epäselväksi.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen
Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli KärkkäinenYle

– Jos tavoitetta tarkastellaan Orpon tavoin vuositasolla niin se johtaa suurempiin veronkevennyksiin kuin vaalikauden tarkasteluna, Kärkkäinen sanoo.

Orpon mukaan työn tekeminen ja yrittäminen ovat koko suomalaisen yhteiskunnan hyvinvoinnin sydän. Hänen mukaansa ihmisten pitää saada enemmän palkastaan ja ansioistaan käteen ja verotusta puolestaan on syytä siirtää ympäristö- ja haittaveroihin.

Veronkevennykset kuitataan ympäristö- ja haittaveroilla

Neljättä vuotta jatkuvasta talouden kasvusta huolimatta tiukan linjan uskotaan budjettiriihessä tälläkin kertaa jatkuvan.

Tuloveron kevennykset on tarkoitus kompensoida esimerkiksi ympäristö ja kulutusveroilla.

Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisen mukaan 200–300 miljoonan euron lisäkevennykset pönkittävät entisestään huomattavia tuloveronkevennyksiä vaalikauden aikana.

– Onko se nyt kolmesataa miljoonaa tai kaksisataa miljoonaa niin sunnilleen näillä luvuilla päästään varmasti neutraaliin viime vuoteen verrattuna, joka tarkoittaisi sitä, että koko vaalikauden aikana verotus kevenisi huomattavasti kaikilla tulotasoilla, Kärkkäinen sanoo.

Orpo korostaa, että 200–300 miljoonan veronkevennykset ovat valtiovarainministeriön arvio tarvittavasta summasta, jolla kilpailukykysopimuksen kustannukset palkansaajille korvataan.

– Kyse ei siis ole kenenkään verotuksen tosiasiallisesta keventämisestä, vaan estetään se, ettei kenenkään verotus kiristy kikyn takia, Orpo sanoo.

Sosiaalietuuksien indeksijäädytyksiä ei olla perumassa

Oppositio on vaatinut, että sosiaalietuuksien indeksijäädytykset perutaan ensi vuodelta. Orpon mukaan indeksijäädytyksiä ei tulla perumaan, vaan niistä pidetään hallitusohjelman mukaisesti kiinni.

– Olemme sitoutuneet hallitusohjelmaan, jossa jäädytyksistä on päätetty yhdessä, Orpo sanoo.

Indeksien jäädyttämisen seurauksena perusturvan eli Kelan maksamien etuuksien taso ei ole noussut hallituskauden aikana eli vuodesta 2015 lähtien.

Löysästä tai elvyttävästä budjetista ei Nordean ekonomistin Olli Kärkkäisenkään mielestä ole kysymys.

– Ilmeisesti nämä veronkevennykset on kuitenkin tarkoitus kompensoida esimerkiksi haittaveron kiristyksillä, että sinänsä mitään elvyttävää veropolitiikkaa ei olla tekemässä, Kärkkäinen sanoo.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan tiukalla budjetilla varaudutaan tuleviin heikompiin vuosiin.

– Meidän täytyy nyt tukea talouskasvua ja työllisyyttä ja sitä kautta voidaan huolehtia tärkeistä hyvinvointipalveluista, tulonsiirroista ja eläkkeiden maksukyvystä, Orpo sanoo.

Aiempia uutisia

Sipilä: "Budjetin liikkumavara käytettävä pienimpien etuuksien korotuksiin"

Analyysi: Valtiovarainministerin menokuri piti, mutta tuloveroale kaikille on Petteri Orpon oma poliittinen puumerkki

Tupakointi kallistuu ja vähävaraisille oppikirjatukea – Katso tästä miten valtion budjetti näkyy tililläsi

Oppositiolta kovaa kritiikkiä Orpon budjettia kohtaan – "Sellaista markkinointia, että totuus hämärtyy"

Lue seuraavaksi