Trumpin asianajaja Giuliani: Trumpin ei pitäisi todistaa Venäjä-tutkinnassa, koska "totuus ei ole totuus"

Trumpin asianajajan Rudy Giulianin kommentit ovat hämmentäneet Yhdysvaltain mediassa.

Trumpin asianajaja: "Totuus ei ole totuus"
Trumpin asianajaja: "Totuus ei ole totuus"

– Totuus ei ole totuus.

Näin totesi Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin asianajaja Rudy Giuliani televisiohaastattelussa, kun häneltä kysyttiin, pitäisikö Trumpin todistaa vaalikampanjansa epäiltyjä Venäjä-yhteyksiä koskevassa tutkinnassa.

Giulianin mukaan Trumpin vastaukset erikoissyyttäjä Robert Muellerin haastattelussa voitaisiin tulkita vääränä valana, koska presidentin totuutena pitämä lausunto ei ole ainoa versio totuudessa.

– Tämä on ihan hölmöä, koska se on jonkun versio totuudesta. Ei totuus, Giuliani perusteli televisiokanava NBC:n Meet the Press -ohjelmassa. (siirryt toiseen palveluun)

– Totuus on totuus, Giuliania haastatellut NBC:n toimittaja Chuck Todd vastasi.

– Ei, se ei ole totuus. Totuus ei ole totuus, Giuliani jatkoi.

Media hämmentynyt

Giulianin puheet eri totuuksista ovat hämmentäneet Yhdysvaltain mediaa, joka on syyttänyt presidenttiä ja hänen avustajiaan valehtelusta ja väärän tiedon levittämisestä.

Trumpin avustaja Kellyanne Conway sanoi jo vuosi sitten, että hallinnolla on vaihtoehtoisia faktoja, jotka poikkeavat median kertomista faktoista.

Presidentti puolestaan on haukkunut tiedotusvälineitä toistuvasti valeuutisten levittäjiksi.

Esimerkiksi sunnuntaina Trump väitti valheelliseksi sanomalehti New York Timesin uutista Valkoisen talon oikeusavustajan Don McGahnin ja erikoissyyttäjä Robert Muellerin yhteistyöstä. Trumpin mukaan McGahn ei ole asettunut presidenttiä vastaan.

Sana sanaa vastaan

Giuliani itse selvensi haastattelussa lausuntoaan puhumalla tilanteista, joissa presidentin sana on jonkun muun todistajan sanaa vastaan. Hän nosti esimerkiksi tällaisesta entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin tapauksen.

FBI:n erotetun johtajan James Comeyn mukaan Trump oli toivonut presidenttikautensa alussa, että FBI lopettaisi tutkinnan entisen turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin Venäjä-yhteyksistä. Trump on kiistänyt tämän.

– Donald Trump sanoo, että en puhunut Flynnistä Comeylle. Comey sanoo, että kyllä sinä puhuit. Sanopa, mikä tässä on totuus? Giuliani sanoi.

Comey tviittasi pian Giulianin lausunnon jälkeen, ettei asiassa pitäisi olla mitään epäselvää: totuus on olemassa ja sillä on väliä, koska se on Yhdysvaltain oikeusjärjestelmän ja politiikan perusta. Valehtelijat joutuvat taas hänen mukaansa vastuuseen.

Erikoissyyttäjä Robert Mueller tutkii Venäjän vaikuttamista Yhdysvaltain presidentinvaaleihin vuonna 2016, Trumpin kampanjan epäiltyjä Venäjä-yhteyksiä sekä sitä, yrittikö Trumpin hallinto estää jälkikäteen Venäjä-yhteyksien tutkintaa.

Mueller on käynyt neuvotteluja Trumpin asianajajien kanssa siitä, voisiko presidentti suostua syyttäjien haastateltavaksi.

Lue lisää: