Sorsastus ja karhujahti käyntiin – Keski-Pohjanmaalla luvat kahdeksan karhun kaatoon

metsästys
Sorsastaja passissa.
Yle / Suvi Turunen

Tänä vuonna tukkakoskelon, punasotkan ja sisämaassa allin metsästys on kielletty kantojen rajun pienenemisen takia. Maakunnassa tärkein riistasorsalintu on heinäsorsa, sitten tulevat tavi ja telkkä. Jonkin verran elokuun lopulla metsästetään myös muuttomatkalla olevia lapa- ja jouhisorsia.

Vesilintujen pesintä onnistui monella lajilla tänä vuonna viime kesää paremmin, mutta kannat ovat silti taantuneet. Esimerkiksi tavin parimäärä oli keväällä alhaisin koko vesilintuseurannan 33-vuotisen historian aikana.

Pohjanmaan riistatalouspäällikkö Jarkko Nurmi sanoo, että kanta-arvioiden ongelma on se, ettei laskentatietoa ole saatavilla pohjoisesta Suomesta, vaan arviot pohjautuvat eteläisen Suomen laskentoihin. Nurmi on ollut yhteydessä Luonnonvarakeskukseen, jotta vesilintukantojen laskentaa saataisiin levitettyä myös pohjoisemmaksi.

Keski-Pohjanmaalla kahdeksan karhulupaa

Maanantaina käynnistyi myös karhunmetsästys. Keski-Pohjanmaalla saa metsästää kahdeksan karhua.

Halsuan, Kaustisen, Kälviän–Ullavan, Perhon ja Vetelin yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kolme karhua. Himangan, Kannuksen, Lohtajan ja Toholammin yhteislupa-alueelta sekä Lestijärven ja Reisjärven yhteislupa-alueelta voidaan kaataa kummastakin kaksi karhua.

Koko maassa lupa on myönnetty noin 350 yksilölle.

Karhun metsästyskausi kestää lokakuun loppuun saakka.