Hyppää sisältöön

Planck-satelliitti sai arvostetun Gruber-palkinnon – kehittäjien joukossa suomalaisia

Satelliitin avulla pystytään arvioimaan ennennäkemättömän tarkasti maailmankaikkeuden syntyä, ikää, ainekoostumusta ja geometriaa.

Piirroskuva Planck-satelliitista. Kuva: C. Carreau / ESA

Planck-satelliitti on voittanut arvostetun Gruber-palkinnon. VTT kertoo, että satelliitin radiovastaanotinta on ollut kehittämässä 15 suomalaistutkijaa.

500 000 dollarin arvoinen palkinto jaetaan tänään Wienissä Itävallassa Euroopan avaruusjärjestön Planck-konsortiolle.

Palkinto myönnettiin maailmankaikkeuden kosmisen mikroaaltotaustasäteilyn lämpötilan ja polarisaation kartoituksesta.

Satelliitin avulla pystytään arvioimaan ennennäkemättömän tarkasti esimerkiksi maailmankaikkeuden syntyä, ikää, ainekoostumusta ja geometriaa. Esimerkiksi maailmankaikkeuden ikä on pystytty tarkentamaan satelliitin avulla 13,8 miljardiin vuoteen.

– Planck-satelliitin vaativiin oloihin kehitetty avaruusteknologia vie eteenpäin myös maanpäällisen teknologian kehitystä, sillä avaruuteen kehitetty osaaminen löytää usein tiensä myös kuluttajatuotteisiin, kuten uusiin 5G-laitteisiin ja älypuhelimiin, sanoo VTT:n erikoistutkija Jussi Varis tiedotteessa.

VTT ja Aalto-yliopiston MilliLab-tutkimuslaboratorio johtivat radiovastaanottimen kehittämistä. Lisäksi hankkeeseen osallistui Aalto-yliopiston Metsähovin tutkimusasema, DA-Design oy, Helsingin yliopisto ja Turun yliopiston Tuorlan observatorio. Hanketta rahoitti VTT:n lisäksi Tekes ja Suomen Akatemia.

Lisää tietoa satelliitista Euroopan avaruusjärjestön ESA:n sivuilla (siirryt toiseen palveluun).