Nuorelta suomalaiselta huijattiin miljoonien eurojen arvosta bitcoineja Thaimaassa – Tapauksesta tuli kova pähkinä purtavaksi Suomen verottajalle

Suomalaismies kertoo Ylelle, että hänen veroasiantuntijansa mukaan Suomen verottaja ei voisi periä mieheltä veroja tämän menettämien bitcoinien arvonnoususta.

kryptovaluutta
bitcoineja
AOP

Suomalaisen 22-vuotiaan bitcoin-miljonäärin ja hänen thaimaalaisen kumppaninsa epäillään joutuneen kesällä 2017 poikkeuksellisen suuren huijauksen uhriksi Thaimaassa.

Suomalaismiehen epäonni saattaa jatkua tulevaisuudessa, koska hän mahdollisesti velkaantui huijauksen myötä myös Suomen verottajalle.

Tämä johtuu siitä, että verottajan ohjeen mukaan mikä tahansa vaihdantatilanne realisoi bitcoinien arvonnousun verotuksen.

Thaimaan poliisi epäilee, että huijariliiga vei suomalaiselta ja thaimaalaiselta yhteensä runsaat 5 560 bitcoinia, joiden arvo oli tapahtuma-aikaan noin 21 miljoonaa euroa.

Bitcoinin arvo on noussut vuoden aikana, joten nyt kryptovaluuttaerän arvo olisi ollut yli 30 miljoonaa euroa.

Uhreiksi joutuneet suomalaismies ja thaimaalaisnainen tekivät rikosilmoituksen asiasta tammikuussa. Tapaus tuli julkisuuteen elokuussa 2018.

Uhreille myytiin olemattomia osakkeita

Bangkok Post -lehti kirjoittaa, että uhrien mukaan thaimaalaiset huijarit houkuttelivat heidät sijoittamaan miljoonia euroja vastaavan summan kolmen thaimaalaisen yrityksen osakkeisiin, kasinoon sekä Dragon Coin -nimiseen kryptovaluuttaan.

Uhrit siirsivät summan bitcoineina epäillyille huijareille. Bangkok Postin mukaan suomalaismies sanoo, että hän ei saanut vastineeksi luvattuja osakkeita tai kryptorahakkeita.

Jutun tutkintaa johtava Thaimaan poliisin CSD-yksikön varakomentaja Chakrit Sawadsee kertoi lehdelle, että suomalainen olisi saanut osan sovituista osakkeista.

Huijarit vaihtoivat bitcoinit Thaimaan bahteiksi ja siirsivät ne useille epäiltyjen hallinnoimille pankkitileille. Bangkok Postin mukaan rahaa siirrettiin muun muassa ainakin tunnetun liikemiehen sekä 27-vuotiaan televisionäyttelijän ja hänen sukulaistensa tileille.

Liigan johtajaksi epäillään näyttelijän veljeä, jonka arvellaan paenneen Yhdysvaltoihin. Poliisi uskoo, että huijaukseen on sekaantunut yhteensä ainakin yhdeksän ihmistä.

Bangkok Postin tietojen mukaan päätekijäksi epäilty olisi saanut vihjeen suomalaismiehestä thaimaalaiselta pankkiirilta. Tämän vihjeen perusteella mies olisi kehittänyt huijausjuonensa.

Epäiltyjä päästetty vapaalle jalalle

Thaimaan poliisi otti kiinni huijauksesta epäillyn näyttelijän ja hänen siskonsa, mutta heidät päästettiin vapaaksi takuita vastaan.

Bangkok Postin mukaan sisarusten tileiltä nostetuilla varoilla oli ostettu 14 tonttia, joiden arvo on yhteensä yli 4,6 miljoonaa euroa.

Näyttelijää ja hänen siskoaan epäillään ainakin rahanpesusta. Molemmat sanovat olevansa syyttömiä. He syyttävät kateissa olevaa veljeään huijauksesta.

Thaimaan poliisi epäilee, että kavallettuja rahoja siirreltiin kolmessa thaimaalaisessa pankissa olleille tileille. Useita näiden pankkien työntekijöitä epäillään väärinkäytöksistä, koska he eivät ilmoittaneet suurista rahansiirroista viranomaisille.

Thaimaassa pankkien pitää ilmoittaa rahanpesun vastaiselle virastolle Amlolle kaikista yli 2 miljoonan bahtin eli noin 53 000 euron siirroista.

Tutkintaa johtava Chakrit Sawasdee kertoi Bangkok Postille, että tutkinnan yhteydessä on jäädytetty yhteensä 51 pankkitiliä sekä 14 tonttia.

Pitääkö suomalaismiehen maksaa veroja bitcoineistaan?

Verohallinnon antaman kryptovaluuttojen verotusta koskevan ohjeen mukaan virtuaalivaluutan käyttö missä tahansa vaihdantatilanteessa realisoi sen arvonnousun verotuksen.

Tätä ohjetta tulkiten Thaimaassa huijatuksi joutuneen suomalaismiehen bitcoinien arvonnousu saattoi realisoitua verotettavaksi pääomatuloksi ja tästä aiheutua maksettavaa pääomatuloveroa, kun hän siirsi bitcoininsa huijareiden lompakoihin.

Yle tavoitti miehen puhelimitse. Hän ei kommentoi käynnissä olevaa keskeneräistä rikostutkintaa millään tavalla.

Mies ei paljasta, kuinka hän on hankkinut suuren määrän bitcoineja. Hän kuitenkin arvioi olleensa bitcoinin kanssa tekemisissä vuodesta 2010 alkaen.

Esimerkiksi vuoden 2011 alussa yksi bitcoin maksoi vain joitakin kymmeniä Yhdysvaltain senttejä. Monet varhaiset harrastajat saivat haltuunsa runsaasti bitcoineja myös louhimalla niitä kotitietokoneillaan.

Nyt yhdestä bitcoinista saa pulittaa noin 6 300 dollaria eli noin 5 500 euroa.

Kunnallisverot
Verokarhu ottaa omansa virtuaalivaluuttojen arvonnoususta kaikenlaisissa vaihdantatilanteissa.

Veropotti voisi nousta miljooniin

Suomessa pääomatuloista pitää maksaa veroa 30 prosenttia ja 30 000 euroa ylittävältä osalta 34 prosenttia. Jos huijattu suomalaismies joutuisi maksamaan pääomatuloveroa Suomeen bitcoiniensa arvonnoususta, niin summa voisi nousta valtavaksi.

Jos hän olisi hankkinut bitcoininsa keskimäärin esimerkiksi 10 euron kappalehintaan, niin 5 560 bitcoinin arvonnoususta pitäisi maksaa veroa yli 7,1 miljoonaa euroa.

Suomalaismies kertoo olevansa tällä hetkellä verovelvollinen kahteen maahan, mutta ensisijaisesti Thaimaahan.

– Olen veroasiantuntijani kanssa käynyt jo tämän läpi. Ei pitäisi olla mitään mahdollisuuksia Suomen verottajalla tulla tähän väliin, hän sanoo.

Verohallinnon johtavan veroasiantuntijan Pirjo Mäkysen mukaan verottaja ei voi ottaa julkisuudessa kantaa yksittäisen henkilön verotukseen.

Mäkynen toteaa yleisellä tasolla, että jos rikoksen uhri menettää pääomaa saamatta mitään vastinetta, niin kyse on pääsääntöisesti tuloverotuksessa vähennyskelvottomasta menetyksestä.

Mäkynen muistuttaa, että verohallinnon virtuaalivaluutan verotusta koskevan ohjeen mukaan virtuaalivaluutan vaihdantavaiheessa realisoituu arvonnousu.

– Jos vaihdanta on muodollisesti tehty, mutta vastineeksi on saatu täysin arvotonta omaisuutta tai näennäistä omaisuutta, jota ei sitten ole oikeasti ollut olemassakaan, niin voiko siinä katsoa tapahtuneen mitään aitoa vaihdantaa, jossa arvonnousu voisi realisoitua?, Mäkynen aprikoi.

Verottajalla ei ole toistaiseksi linjausta tällaisten tilanteiden varalle.

– Nämä seikat tulevat tapauskohtaisesti pohdittavaksi, kun verotusta toimitetaan.

Ensimmäinen tapaus laatuaan

Mäkynen kertoo, että hänen tietojensa mukaan Thaimaan epäilty huijaus on ensimmäinen vastaavanlainen tapaus Suomessa, joten ei ole olemassa lainvoimaista oikeuskäytäntöä, josta verottaja voisi ottaa mallia.

Lisäksi virtuaalivaluuttojen verotus on muutenkin vielä auki, koska siitä on avoimia oikeustapauksia vireillä.

Heinäkuun alussa tulleen hallinto-oikeuden päätöksen mukaan kryptovaluuttojen arvonnousuun sovelletaan luovutusvoittoverosäännöksiä. Korkeimman hallinto-oikeuden odotetaan tekevän oman linjauksensa asiasta mahdollisesti jo tämän syksyn aikana.

KHO:n linjaus voi johtaa siihen, että verottaja joutuu muuttamaan kryptovaluuttojen verotusta koskevaa ohjettaan. Siihen saakka noudatetaan nykyistä ohjetta.

Mäkynen ei ota kantaa siihen, aikooko verottaja ryhtyä toimenpiteisiin Thaimaassa huijatun suomalaismiehen suhteen.

Lue myös:

Moni suomalainen saattoi velkaantua verokarhulle tietämättään kesäkuussa – Kryptovaluuttojen välisistä vaihdoista tuli verotettavia yli kuukausi sitten

Tienaatko kryptovaluutoilla? Näin pidät verokarhun tyytyväisenä