1. yle.fi
  2. Uutiset

Pantasusien liikkeitä voi taas seurata netissä – "Jos yhdenkin metsästyskoiran henki säilyy tämän ansiosta, palvelu kannattaa tehdä"

Palvelu kiinnostaa paitsi metsästäjiä myös muita luonnossa liikkuvia, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

susi
Susi kuvattuna Ähtärin eläinpuistossa.
Susi kuvattuna Ähtärin eläinpuistossa.AOP

Pantasusien sijaintitiedot ovat jälleen nähtävissä Luonnonvarakeskuksen riistahavainnot.fi (siirryt toiseen palveluun) -palvelussa. Palvelulla pyritään ennaltaehkäisemään erityisesti susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskauden aikana.

– Jos yhdenkin metsästyskoiran henki säilyy tämän ansiosta, palvelu kannattaa tehdä. Pääsääntöisesti metsästäjät ovat ottaneet palvelun kohtuullisen myönteisesti vastaan. Paljon kysytään jo ennen metsästyskauden alkua, että milloin palvelu käynnistyy, tutkija Samuli Heikkinen Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

Palvelussa näkyvät Luken kevättalvella pannoittamien yhdentoista suden sijaintitiedot. Sudet, joilla on toimivat pannat, ovat tällä hetkellä Kainuussa, Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa ja Pohjois-Savossa.

Pääosin pannat ovat laumaa johtavan alfanaaraan tai -uroksen kaulassa, jotka pysyttelevät todennäköisesti omilla alueillaan. Yksi panta on nuorella sudella, joka saattaa Heikkisen mukaan jossakin vaiheessa lähteä vaeltamaan.

Palvelu suljetaan suden lisääntymisajan alkaessa

Lähtökohtaisesti kunkin suden paikannushavainnot päivittyvät palveluun seitsemän tunnin välein. Tämä edellyttää, että eläin on paikannushetkellä riittävän avoimessa maastossa, jossa satelliittipaikannus onnistuu. Palvelussa kerrotaan myös, jos paikannus on yli kaksi viikkoa vanha.

Verkkopalvelussa ei esitetä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan Suomi on jaettu 5 x 5 kilometrin ruutuihin. Palvelussa esitetään, missä ruudussa pannoitettu susi on ollut viimeisimmän sijainnin perusteella.

– Palvelua voidaan toki käyttää väärin, mutta se ei ole ihan helppoa, sillä suden sijainti maastossa on annettu hyvin yleisellä tasolla. Suden löytäminen pelkästään tämän palvelun avulla on kohtuullisen vaikeaa, Heikkinen arvioi.

Paikannuspalvelu suljetaan helmikuun lopussa suden lisääntymisajan alkaessa.

Palvelu moninkertaistaa kävijämäärät

Luken tutkijan Samuli Heikkisen mukaan palvelu kiinnostaa ihmisiä kovasti. Metsästäjien lisäksi palvelua käyttävät esimerkiksi luonnossa liikkujat ja muutkin susien liikkeistä kiinnostuneet.

– Vuosittain meidän kävijämäärämme moninkertaistuvat, kun tämä järjestelmä on käynnissä. Susihan on sellainen eläin, että se herättää ihastusta ja vihastusta vähän joka puolella, Heikkinen kertoo.

Pantasusien sijaintitietojen lisäksi Riistahavainnot.fi-sivustolla on katsottavissa suurpetoyhteyshenkilöiden tallentamat suurpetohavainnot kartalla viimeisten kahden kuukauden ajalta.

Lisäksi palvelussa voi muun muassa tarkastella aiempina vuosina merkittyjen susien reviirejä.

Lue seuraavaksi