Vielä yhtä poliisijohtoon kuuluvaa vastaan nostettiin virkarikossyyte tietolähdejutussa

Poliisiylitarkastaja saa syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän on kiistänyt teon.

virkavirheet
Poliisin logo poliisitalon seinässä.
Markku Ulander / Lehtikuva

Valtakunnansyyttäjä on nostanut syytteen virkavelvollisuuden rikkomisesta Poliisihallituksen poliisiylitarkastajaa vastaan. Teko ajoittuu vuosille 2010–2013.

Toissijaisesti poliisiylitarkastajalle vaaditaan rangaistusta tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta. Hän on esitutkinnassa kiistänyt teon.

Kyseessä on uusin syyte jutussa, joka koskee Helsingin poliisin tietolähteiden rekisteröintiä.

Syytteessä ovat jo ex-poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin ex-poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapio, entinen Helsingin huumepoliisin päällikkö Jari Aarnio ja keskusrikospoliisin päällikkö Robin Lardot.

He ovat kaikki kiistäneet syyllistyneensä virkarikokseen.

Jutussa oli epäiltynä myös toinen Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja, joka on vastannut laillisuusvalvonnasta, mutta hänen syytteensä ehti vanhentua.

Jutussa on kyse siitä, tyhjensikö Jari Aarnion johtama Helsingin huumepoliisi laittomasti tietolähderekisterinsä ja jättikö se rekisteröimättä säännölliset alamaailman vinkkimiehensä vuosina 2008–2013.

Korkean poliisijohdon osalta kiistellään siitä, onko johdon komentoketju laiminlyönyt velvollisuutensa valvoa alaisiaan ja puuttua epäiltyihin väärinkäytöksiin.

Jutun pääkäsittely alkaa näillä näkymin syyskuun alussa Helsingin käräjäoikeudessa.

Lue lisää:

Syyttäjä: Poliisit puhuivat kuulusteluissa paljon passiivissa ja syyttelivät toisiaan – Suomen historian suurin poliisirikosjuttu alkoi

Päivi Happonen: Ovatko poliisipomot ihan oikeasti rosvoja?