1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jemen

Suomalaissairaanhoitaja auttaa ihmisiä Jemenin rintamalinjojen takana – Yhä syvempään ahdinkoon vajoavan maan sairaaloista enää puolet toimii

Jemenin sisällissota näyttäytyy uutiskuvissa tuhoisina ilmaiskuina ja rajuina taisteluina. Maasta löytyy rauhallisempia alueita, joissa sota romahduttaa jemeniläisten arkea hitaasti, mutta tuhoisasti.

Sairaanhoitaja Hanna Kaskinen työskentelee al-Dalin kaupungissa Jemenin eteläosassa. Kuva: Akemi Kamitaira

Sairaanhoitaja Hanna Kaskinen vastaa Whatsapp-puheluun al-Dalin kaupungissa eteläisessä Jemenissä. Taustalta ei kuulu taistelujen ääniä, vaan pienen kaupungin arkea.

– Kun katson ikkunasta kadulle, näkyy liikennettä, ja kaupat ovat auki. Mutta ihmisillä ei ole rahaa. Monet myyvät omia tavaroitaan, vapaapäivänään puhelimeen tavoitettu Kaskinen kuvailee.

Keskellä romahtavaa yhteiskuntaa

Jemen oli jo ennen sotaa köyhä ja hauras maa. Sodan jatkuessa jo yli kolme vuotta elinolosuhteet ovat romahtaneet.

Aliravitut lapset tulevat sairaaloihin koko ajan heikommassa ja heikommassa kunnossa

Hanna Kaskinen, sairaanhoitaja

Noin puolet kaikista sairaaloista ja klinikoista on sulkenut ovensa, ja vielä auki olevat sairaalat (siirryt toiseen palveluun) ovat suurissa vaikeuksissa.

– Potilaat odottavat pitempään ennen kuin hakevat apua. Me huomaamme esimerkiksi, että aliravitut lapset tulevat sairaaloihin koko ajan heikommassa ja heikommassa kunnossa, sairaanhoitaja Hanna Kaskinen kertoo.

Kaskisen mukaan ihmisillä ei välillä ole edes rahaa kuljetuksiin ja tämä viivyttää hoitoon hakeutumista.

Kaskinen aloitti maaliskuussa komennuksensa Lääkärit ilman rajoja -järjestön projektikoordinaattorina al-Dalissa, joka on samannimisen maakunnan pääkaupunki. Maakunnassa oli ennen sotaa noin 700 000 asukasta.

Lääkärit ilman rajoja toimii eri puolilla Jemeniä. Al-Dalin maakunnassa järjestö tukee yhtä paikallista sairaalaa ja kolmea klinikkaa.

Rintamalinjat parinkymmenen kilometrin päässä

Al-Dalissa on aiemmin taisteltu huthikapinallisten ja Saudi-Arabian tukemien joukkojen välillä, ja maakunta on jakautunut kahtia.

Al-Dalin kaupunki on Saudi-Arabian tukeman presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadille uskollisten joukkojen käsissä.

Rintamalinja kulkee lähimmillään muutaman kymmenen kilometrin päässä, ja al-Daliin tuodaan haavoittuneita. Ajoittain kaupungissa kuuluu myös ammuskelua, Hanna Kaskinen kertoo.

Keväällä Lääkärit ilman rajoja keskeytti toimintansa al-Dalissa aseellisten uhkausten takia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Järjestö toimii rintamalinjojen molemmin puolin. Saudi-Arabian johtama liittouma on pommittanut siviilikohteita useaan otteeseen ja myös sairaalat ovat saaneet osumia.

Kodeistaan pakotettujen vaellus koskettaa

Al-Dalissa sota on läsnä toisella tavalla. Köyhyyden lisäksi se näkyy turvaa hakevien ihmisten vaelluksena.

Hanna Kaskinen kertoo sisäisten pakolaisten lähtevän liikkeelle aina, kun jossain on isoja taisteluja.

– On koskettavaa nähdä, kun ihmiset kiertävät ja yrittävät löytää itselleen uuden paikan.

Siviilit, joilla ei ole osaa eikä arpaa tässä, kärsivät kaikkein eniten.

Sairaanhoitaja Hanna Kaskinen

– Kuulostaa ehkä laimealta, mutta tämä on niin surullista. Taistelijat taistelevat mutta siviilit, joilla ei ole osaa eikä arpaa tässä, kärsivät kaikkein eniten.

Erityisen julmasti elinolosuhteiden romahdus kohtelee naisia ja lapsia. Tavalliset synnytykset hoituvat, mutta poikkeustilanteet ovat hengenvaarallisia.

– On surullista, jos raskaana oleva nainen, joka tarvitsisi keisarinleikkauksen, ei siihen pääse, Kaskinen pohtii.

Onnistuminen auttaa jaksamaan

Hanna Kaskinen oli aikoinaan julkisuudessa Suomessa naisena, joka jätti johtajan uran Nokiassa ja kouluttautui sairaanhoitajaksi. Sen jälkeen Kaskinen on tehnyt töitä ulkomailla sekä Punaiselle Ristille että Lääkärit ilman rajoja -järjestölle (siirryt toiseen palveluun).

Hän ei halua pitää ääntä itsestään mutta suostuu pohtimaan, miksi hän on päätynyt avustustyöntekijäksi jemeniläiseen pikkukaupunkiin.

– Koko maailmaa tai yhtä maata ei voi muuttaa. Mutta kun näkee konkreettisesti, että tekee hyvää, se pistää jaksamaan. Tässä voi omalla pienellä panoksellaan antaa ihmisille edes jonkinlaisen mahdollisuuden.

Tieto siitä, ettei kaikkia koskaan voi auttaa saattaa tuntua raskaalta. Silti työhön kriisialueilla sisältyy onnistumisen tunteita.

– Tuntuu hyvältä, kun nainen joka tulee hyvin sairaan lapsen kanssa sairaalaan, saa apua, sairaanhoitaja Hanna Kaskinen miettii.

Lue lisää Jemenin tilanteesta:

Jemenissä on ruoka-avun varassa enemmän ihmisiä kuin Suomessa asukkaita – ja heidän avukseen tarvittaisiin rahaa yhtä paljon kuin Länsimetron jatkon rakentamiseksi

Jemenin sodassa siviilien ahdinko kasvaa – Taistelu satamakaupungista uhkaa miljoonien jemeniläisten ruoansaantia

Ainakin 29 lasta kuoli iskussa koulubussiin – Jemenissä on käyty yli kolme vuotta veristä sisällissotaa, jota yritetään sovitella syyskuussa