Pohjalaispelloilla vältyttiin satokatastrofilta – kuivan kesän kasvukausi on kuukauden edellä tavanomaista

Tilakohtaiset erot ovat sekä viljasadon että rehun suhteen yllättävänkin suuria, sanoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan Juha-Matti Toppari.

maanviljely
Kun sopiva puintikeli tulee, pellolle yritetään päästä saman tien.
Puimuri pellolla (arkistokuva)Mirva Ekman/Yle

Kuivan ja kuuman kesän sato olisi pohjalaispelloilla voinut olla huonompikin. ProAgria Etelä-Pohjanmaan palvelupäällikkö Juha-Matti Topparin mukaan kuluvan vuoden sato jää keskimääräistä pienemmäksi, mutta sen kanssa selvittäneen.

– Viljaa tulee neljännes-viidennes vähemmän kuin keskimäärin, mutta ei ihan kauheaa katastrofia kuitenkaan. Parempi tilanne meillä on kuin etelämpänä.

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan puinnit ovat sujuneet hyvin ja kevätviljoista on puitu nyt 60-70 prosenttia.

Satovaihtelut tilojen välillä ovat Topparin mukaan yllättävän suuria. Osalla tiloista on päästy lähelle keskimääräistä satoa.

– Uskon, että tämän kanssa pystytään elämään.

Topparin mukaan ohran, vehnän ja rukiin hehtopainot ovat kunnossa, mutta kauran hehtolitrapainot ovat selkeästi keskimääräistä alhaisempia.

– Myös jyvä on jäänyt pieneksi, mikä voi aiheuttaa haasteita elintarvikepuolella.

Rehupulan vaikutuksista ei vielä tietoa

Kesän ensimmäinen rehusato jäi monella tilalla tavanomaista heikommaksi. Keskimääräistä pienemmäksi jäi myös toinen rehusato.

– Toinen sato ei lähtenyt kunnolla liikkeelle, kun oli niin kuivaa, Toppari sanoo.

Joillain tiloilla rehusato on jäänyt 30-40 prosenttia tavanomaista pienemmäksi, mutta kuten viljojen, myös rehun suhteen on tilakohtaisia eroja. Topparin mukaan maalajilla on ollut sadon onnistumisessa suuri merkitys.

Se, johtaako rehun vähyys tiloilla eläinmäärän vähentämiseen, selviää loppusyksyn ja talven aikana.

– Kokoviljasäilörehua on alueella korjattu, että on saatu eläimille ruokaa. Se on ollut yksi hyvä apu niillä, jotka ovat siinä onnistuneet. Uskon, että aika moni joutuu ostamaan rehua.

Sadetta ja poutaa syyskylvöille

ProAgria Etelä-Pohjanmaan mukaan kasvukausi on yli kuukauden edellä normaalista. Luke Ylistaron mukaan lämpösumma (16. elokuuta mennessä) on 1215 astetta, joka on 261 astetta vertailujaksoa 1981-2010 enemmän.

– Ollaan vasta elokuun puolen välin paikkeilla ja rehun kakkossato on korjattu hyvissä ajoin. Nyt on mahdollisuudet vielä kolmanteen satoon. Jos saadaan vettä ja sää pysyisi lämpimänä, niin luvassa voi olla kohtalainen sato.

Toppari toivoo sadetta ja poutaa sopivassa suhteessa. Viljoille kosteus ei enää vaikuta, mutta peruna siitä voisi vielä hyötyä.

Topparin arvion mukaan syyskylvöjä päästään tänä syksynä tekemään enemmän kuin vuosi sitten. Syyskylvöjen itämiselle kosteus olisi myös hyvä.