Mittaukset: Ruotsin sosiaalidemokraateille luvassa historiallisen huono vaalitulos, mutta pysyvät suurimpana puolueena

mielipidemittaukset & markkinatutkimukset
Löfven vaalibussin vieressä. Bussissa lukee "starkare, tryggare" eli voimakkaampi, turvallisempi.
Pääministeri Stefan Löfven on viemässä puoluettaan historiallisen huonoon vaalitulokseen.Nils Petter / EPA

Ruotsin sosiaalidemokraattinen puolue on matkalla kohti historiansa huonointa vaalitulosta, osoittaa sanomalehti Aftonbladetin teettämä mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun). Siitä huolimatta se näyttäisi säilyttävän suurimman puolueen aseman valtipäivävaaleissa.

Aftonbladetin tutkimusyritys Novusilla teettämän mittauksen mukaan puolue saisi 24,6 prosentin kannatuksen. Se on 0,3 prosenttiyksikköä heinäkuun mittausta vähemmän, ja peräti 6,4 prosenttiyksikköä edellisiä valtiopäivävaaleja vähemmän.

Sosiaalidemokraattien surkein vaalitulos tähän mennessä on vuodelta 2010, Aftonbladet kirjoittaa. Tuolloin puolue sai 30,7 prosenttia äänistä. Viime vaaleissa se sai 31 prosenttia.

Myös yleisradioyhtiö SVT:n viime viikolla julkaisema mielipidemittaus (siirryt toiseen palveluun) osoittaa sosiaalidemokraateille ennätyksellisen heikkoa kannatusta: 24,3 prosenttia.

Kolme isoa puoluetta

Ruotsissa on vaalien jälkeen kolme isoa puoluetta, osoittavat sekä Aftonbladet että SVT:n mittaukset.

Aftonbladetin mittauksessa maltillinen kokoomus vie toisen sijan 20,9 prosentin (+0,5 prosenttiyksikköä heinäkuun mittaukseen verrattuna) kannatuksella ja ruotsidemokraatit kolmannen sijan 18,8 prosenttia (-0,2).

SVT:n mittauksessa kokoomuksen ja ruotsidemokraattien tulos on päinvastainen. Kokoomus saisi sen mukaan 18,1 prosenttia ja ruotsidemokraatit 21,6 prosenttia äänistä.

Muut puolueet jäävät alle kymmenen prosentin kannatuksen.

Puoluekannatus - elokuu 2018
Novusin mittaus osoittaa vasemmistopuolueen, sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen, keskustapuolueen, liberaalien, maltillisen kokoomuksen, kristillidemokraattien, ruotsidemokraattien ja muiden kannatus valtiopäivävaalien alla.Yle Uutisgrafiikka

Neljä voittajaa, neljä häviäjää

Viime vaaleihin verrattuna voittajia on neljä ja häviäjiä samaten neljä, Aftonbladet huomauttaa.

Sosiaalidemokraattien lisäksi valtiopäivävaalien 2014 tuloksesta jäävät hallituskumppani ympäristöpuolue sekä maltillinen kokoomus ja liberaalit. Voittajia ovat vasemmistopuolue, ruotsidemokraatit, kristillisdemokraatit ja keskusta.

Nykyinen puna-vihreä hallitus ja sen tukipuolue vasemmistopuolue saisivat mittauksen mukaan yhteensä 38,6 prosenttia. Porvariallianssi eli maltillinen kokoomus, keskusta, kristilliset ja liberaalit saisivat 39,3 prosenttia.

Ruotsissa pidetään valtiopäivävaalit 9. syyskuuta.

Korjaus 20.8.2018 klo 17.39: Korjattu artikkelin grafiikkaa.