Syksyn ensimerkkejä ilmassa: Tiistaina rytisee ja voi tulla sähkökatkoksia – Ilmatieteen laitos varoittaa kovista tuulenpuuskista

Lapissa terminen kesä alkaa olla lopuillaan – vuorokauden keskilämpötila laskee alle kymmeneen asteeseen

sää
Viikon alussa on syksyn tuntua
Viikon alussa on syksyn tuntua

Suomen sää on muuttumassa syksyisemmäksi. Tänään etelärannikolle leviää vesisateita, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi

Matalapaine siirtyy huomiseksi Suomen itäpuolelle ja pohjoisesta virtaa viileämpää ilmaa. Samalla tuuli voimistuu.

– Maan etelä- ja keskiosissa varoitetaan huomenna (siirryt toiseen palveluun) 15 metriä sekunnissa puhaltavista puuskista. Ilmatieteen laitoksen mukaan luvassa on yksittäisiä kaatuneita puita laajalla alueella. Eli sähkökatkoksia mahdollisesti voisi seurata tuollaisista puuskista, Kotakorpi sanoo.

Hänen mukaansa huomenna sateita ei juuri tule. Ainoastaan idässä voi tulla joitain kuuroja.

Huomenna pohjoisessa on 10-15 astetta lämmintä. Maan etelä- ja keskiosissa elohopea kohoaa viidestätoista vajaaseen kahteenkymmeneen asteeseen. Tuuli saa lämpötilan tuntumaan viileämmältä varsinkin lännessä ja ja pohjoisessa.

Keskiviikosta on tulossa miellyttävämpi päivä, kun tuuli on heikompi eikä sada vettä. Lämpötilat ovat suurin piirtein tiistain tasolla.

Kotakorven mukaan Lapissa terminen kesä alkaa olla lopuillaan niin kuin tilastojen mukaan kuuluukin. Terminen kesä päättyy, kun vuorokauden keskilämpötila laskee alle kymmeneen asteeseen. Pohjoisessa voi myös olla öisin hallaa.

Loppuviikosta lämpötila kuitenkin vielä hieman lämpenee matalapaineen myötä. Perjantaina maan itä- ja kaakkoisosissa voi mahdollisesti olla vielä hellettä. Kotakorven mukaan sään ennustettavuus on nyt kuitenkin huono, koska matalapaineet vaihtavat reittiä joka päivä.