Kotimaisesta viljasta voi tulla pula – ruista riittää viime vuoden varastoista

Leipomoalalla joudutaan varautumaan tuontiviljan käyttöön huonon viljasadon vuoksi. Esimerkiksi ruissato uhkaa jäädä puoleen viimevuotisesta.

Lahti
Lähikuva rukiintähkästä pellolla
Kuivan kesän jäljiltä ruissato on pieni mutta hyvälaatuinen.Antti Ruonaniemi / Yle

Kotimaisesta viljasta uhkaa tulla ensi talvena pula. Kuivuus on verottanut viljasatoa niin, että kuluvan vuoden viljasato voi jäädä vuosituhannen surkeimmaksi.

Esimerkiksi ruissato jää puoleen viimevuotisesta. Ruista ei saatu viime syksynä kylvettyä runsaiden sateiden vuoksi, joten viljelyala jäi pieneksi. Lisäksi satoa verottaa tämän kesän kuivuus.

Fazer Myllyn toimitusketjun johtaja Jarkko Arrajoki sanoo, että yhtiö pystyy toimittamaan kotimaista ruista kaikille niille asiakkaille, joiden kanssa on sopimus vain kotimaisen rukiin käytöstä.

Suurin osa Fazerin toimittamasta ja käyttämästä rukiista on kotimaista. Jos ruista tuodaan, sitä tuodaan lähinnä Itämeren ympärysmaista.

Arrajoen mukaan tilanne on hankala myös kotimaisen kauran ja vehnän riittävyyden osalta. Vehnäsato hupenee kolmanneksella ja kaurasato reilun kymmenesosan viime vuoteen verrattuna.

Vaikka ruissato jää pieneksi, on se Pro Ruis -yhdistyksen mukaan laadultaan hyvä. Koska osa viime vuoden sadosta on vielä käyttämättä, yhdistys arvioi, että rukiin tarjonta riittää kattamaan lähes kokokonaan kotimaisen tarpeen.