Ammattimaiset asuntomurrot vievät vain minuutteja – poliisi toivoo Kokkolassa naapuriapua ja nopeita hoksottimia

Poliisi on saanut viikonlopun aikana neljä ilmoitusta asuntomurrosta Kokkolan Isokylän alueelle.

Asuntomurto
Ulko-oven lukko murtovarkaan jäljiltä.
Kuvituskuva, ei liity Kokkolan tapahtumiin.Poliisi

Viikonlopun murtosarja Kokkolassa näyttää noudattaneen selkeää kaavaa. Tekijät soittavat ovikelloa ja pyytävät oven avaajalta vettä. Jos taas kukaan ei avaa, se tulkitaan merkiksi tyhjästä talosta, kertoo rikoskomisario Anders Åfors.

Sisälle tekijät menevät rikkomalla oven tai ikkunan jollain työkalulla. Ainakin yhdessä tapauksista ovi oli särjetty kirveellä. Tekijöille kelpaa kulta ja käteinen, ja koko juttu on ohi kymmenessä minuutissa.

Åfors toivoo, että vedenkyselijöitä nähneet koettaisivat painaa mieleen kävijöiden vaatetusta ja olemusta sekä mahdollisuuksien mukaan auton rekisterinumeron.

Murtoja tapahtuu eniten mökkikaudella ja juhlapyhinä. Poliisi toivookin, että naapurit auttaisivat toisiaan pitämällä silmänsä auki myös naapurissa tai lähialueella liikkuvien varalta.

Järjestelmällistä toimintaa

Viikonlopun murtosarjan tutkinnassa poliisi on vielä lähtökuopissa ja pyytääkin havaintoja.

Vangittuna on tällä hetkellä neljä aiempaan murtosarjaan liittyvää romanialaista. Myös Isokylän tapausten merkit viittaavaat rikoskomisario Anders Åforsin mukaan järjestäytyneeseen, ulkomaiseen ryhmään.

– Henkilöt ovat käymässä Suomessa ja tehtailevat rikoksia nopeaan tahtiin.

Saalista ei välttämättä löydy kiinni otetuilta, sillä sitä saatetaan postittaa kotimaahan. Poliisi on tavanut tekijöitä, joilla on ollut valmiita paketteja lähdössä kotimaata kohti.