1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asumiskulut

Uusi käänne asumiskustannuksissa – vuokralainen hyötyy nykytilanteesta enemmän kuin omistusasuja

Huonoimmassa asemassa ovat yksin omistusasunnossa asuvat eläkeläisnaiset, joilla iso osa eläkkeestä menee asumiseen. Ensimmäistä kertaa vuosiin vuokralla olevan asumiskustannukset laskevat suhteellisesti, koska ensi vuonna myös palkkataso kasvaa vauhdilla.

Asumiskulut
Omakotitaloja.
Omakotiasumisen sähkökustannukset ja kiinteistön huolto kallistuvat.Hanna Othman / Yle

Hyvä talouden vauhti näkyy viimein myös monen suomalaisen kukkarossa, sillä asumiskulujen osuus menoista laskee nyt vuokralla asuvien ihmisten kohdalla.

Tuoreen ennusteen mukaan vuonna 2020 vuokralaiselle jää enemmän rahaa käteen. Omakotitaloasuja taas maksaa entistä enemmän varsinkin öljylämmitteisestä talosta, kun polttoaineen hinta kasvaa.

Omakotitaloasuja maksaa laitehuoltoja ja sähkökustannuksia kuukausittaisina kuluina enemmän. Esimerkiksi asumisen sähkökustannukset ja kiinteistön huolto kallistuvat. Siksi tulevat vuodet 2019–2020 eivät jätä asunto-omistajan käteen keskimäärin yhtään enempää käyttörahaa, osoittaa Pellervon taloustutkimuksen toteuttama Asumismenot-ennuste.

Kotitalouskiinteistöissä rahaa kuluu erityisesti rakennusten laitteiden ja energiakustannusten parantamiseen tulevina vuosina. Sen lisäksi säiden ääri-ilmiöt lisäävät menoja, joita käytetään esimerkiksi ilmastointiin tai sääsuojauksiin, jos hellesäät yleistyvät.

Selvityksen ovat tilanneet Kiinteistöliitto ja Omakotiliitto.

Vuokra-asujan tulot kasvavat nopeammin kuin asumismenot

Parantunut ennuste liittyy nousseisiin palkkoihin tulevaisuuden ennusteessa: vuokra ei laske, mutta palkan odotetaan paranevan sitäkin paremmin.

Jos olet vuokralaisena, asumismenojen osuus näyttää seuraavana kahtena vuotena vievän aiempaa vähemmän palkkatulojasi.

Palkka kasvaa kahden vuoden sisällä noin 2,2–2,3 prosenttia vuodessa ennusteen mukaan, kun lasketaan käteen jäävät tulot. Asumismenot kasvavat tulevana kahtena vuotena keskimäärin noin 2,1 prosenttia. Ansioiden nousu on nopeampaa kuin vuokrien nousu vuosikymmenen vaihtuessa ja vuonna 2020.

Lapsiperheen ansioista viidesosa vuokraan

Se, miten suuren osan käytettävissä olevista nettotuloista asumismeno nielaisee, vaihtelee paljon

Kokonaisuudessaan ennusteen mukaan vuosikymmenen aikana kaikkien talouksien asumiskustannukset ovat hieman nousseet vuoteen 2020 mennessä. Vajaassa vuosikymmenessä vuokralla asumisesta maksetaan korkeampi osuus kotitalouden nettotuloista.

Vuokrakustannuksiin on mennyt lapsiperheessä kahdeksan vuotta sitten kotitalouden nettotuloista kaksi prosenttiyksikköä vähemmän, eli 19 prosenttia – kerrostalossa vuokralla asuvan lapsiperheen tuloista asuminen vie 21 prosenttia vuonna 2020.

Alueellisesti vuokralaisilla on kuitenkin hyvin erilaiset tilanteet.

Asuntojen kokonaisvelka-aste on jo taittunut lievästi. Vuoden 2018 alkuneljänneksen osuus oli 127 prosenttia, kun edellisenä vuonna se oli 128 prosenttia.

Voit vertailla vuokralla vuokralla asumisen ja omistusasumisen eroja tästä jutusta: kumpi säästää rahaa?

Tulojen kasvussa on eroja

Kokonaisuudessaan Asumismenot-selvityksen mukaan tänä vuonna tulojen kasvu parantaa kotitalouksien asemaa. Asumismeno vie vähemmän kuussa omista tuloista ja käteen jäävä euromäärä asumiskustannuksen maksamisen jälkeen on suurempi.

Kohonnut palkka riittää paremmin asumiskulujen jälkeen muuhunkin. Alueittaisen vaihtelun takia ja erityisesti kotitalouden tyypin vaihtelun mukaan kulut voivat kuitenkin olla edelleen isommat.

Moni kotitalous on hyvin asuntovelkainen, ja lainoihin on haettu lyhennysvapaita.

Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen

Alueellisesti vuokralaisilla on kuitenkin hyvin erilaiset tilanteet.

Pääkaupunkiseudulla vuokriin käytetään edelleen enemmän rahaa keskimääräisistä tuloista kuin muualla.

Se näkyy tulopuolella myös, jos vuokraa asuntoa pääkaupungissa. Helsingissä vuokranantaja saa eniten vuokratuloa keskimäärin. Nettotulo 60 neliön vuokrattavasta asunnosta on Helsingissä 400 euroa kuukaudessa vuonna 2018.

Eläkkeet eivät kasva vuokrakustannusten mukaan

Huonommin ennusteessa on omiin asumismenoihin varaa yksinasuvalla eläkeläisnaisella omistusasunnossa. Hänellä asumiseen menee keskimäärin 42,2 prosenttia eläkkeestä vuonna 2020, kun vielä vuonna 2012 asumiseen meni 36,1 prosenttia eläkkeestä.

Omassa kodissa kulut pysyvät palkkatason nousun tasalla yksin asuvassa keskituloisessa taloudessa. Asumiskustannuksia on Omakotiliiton toiminnanjohtajan mukaan noin 15 prosentilla omistusasujista liikaa. Moni kotitalous on hyvin asuntovelkainen, ja lainoihin on haettu lyhennysvapaita.

– Nyt kansantalouden kasvaessa on syytä korjata kotitalouksien omaa taloutta, lyhentää lainaa, varautua korkojennousuun ja erityisesti huoltaa sekä kunnostaa kiinteistöjä, sanoo toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Taloyhtiölainojen osuudesta on ennusteessa tehty huomio, ettei niiden taso ole korkea eikä erityisen hälyttävä. Valtaosa taloyhtiöiden lainoista on asuntovelkaa, eikä kotitalouksien yhtiölainoina otettua velkaa.

Korkoihin tulee kasvua asunto-omistajalle

Asuntolainojen korot ovat nyt alhaalla. Millaisia asuntolainojen korot ovat kahden vuoden päästä? Odotukset ovat, että asuntolainojen korot kasvavat lähivuosina tuoreessa ennusteessa.

Viime vuosi on ollut asuntolainojen matalan koron takia edullinen asunnon omistajalle. Jatkossa velkaisen asunnon korkokustannus voi rokottaa oman asunnon omistajan taloutta, jos korkotaso kasvaa vuoden 2019 ja 2020 aikana.

Lue seuraavaksi