1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turkki

Trump: Ei myönnytyksiä Turkille pidätetyn pastorin tapauksessa

Presidentti Trump ei ole huolissaan siitä, että hänen asettamansa pakotteet vahingoittavat Euroopan taloutta.

Turkki
Yhdysvaltain presidentti Doinald Trump
Yhdysvaltain presidentti Doinald TrumpMichael Reynolds / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kieltäytynyt antamasta myönnytyksiä Turkille pidätetyn yhdysvaltalaispastorin Andrew Brunsonin vapauttamisasiassa (siirryt toiseen palveluun).

Trump sanoi maanantaina myös, ettei hän ole huolissaan asettamiensa pakotteiden mahdollisesta vahingosta Euroopan taloudelle.

Trump kertoi uutistoimisto Reutersille tehneensä sopimuksen Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa. Trump sanoi Erdoğanin halunneen Turkin kansalaisen palaavan Israelista.

Sopimuksen mukaan Trump auttoi suostuttelemaan Israelia vapauttamaan pidätetyn Turkin kansalaisen. Vastineeksi Trump oli ajatellut Erdoğanin vapauttavan pastori Andrew Brunsonin.

– Sain tämän ihmisen vapautettua. Odotan Erdoğanin antavan tämän viattoman ja ihanan miehen, hyvän isän ja suuren kristityn pääsemään pois Turkista, Trump sanoi.

Yhdysvaltalaispastori Andrew Brunson siirrettiin vankilasta kotiarestiin Izmirissä 25. heinäkuuta  2018.
Yhdysvaltalaispastori Andrew Brunson siirrettiin vankilasta kotiarestiin Izmirissä 25. heinäkuuta 2018.EPA

Turkki ei myönnä sopimusta

Presidentti Trump ei ole tyytyväinen Turkin toimintaan. Trump sanoi olevansa surullinen ja lisäsi Turkin tekevän "kauhean virheen".

– Ei tule mitään myönnytyksiä, Trump sanoi talouspakotteisiin viitaten.

Valkoisen talon mukaan presidentit tapasivat heinäkuun puolivälissä Naton huippukokouksessa Brysselissä. Tuolloin he keskustelivat Brunsonin tapauksesta ja tämän vapauttamisen mahdollisuudesta.

Turkki oli pyytänyt Yhdysvalloilta apua Israelin suhteen, sillä Turkki toivoi Yhdysvaltojen auttavan Israelissa pidätetyn turkkilaisen naisen vapauttamisessa.

Israel on vahvistanut Trumpin pyytäneen Ebruia Ozkanin vapauttamista. Ozkan on karkotettu maasta 15. heinäkuuta. Turkki on kuitenkin kieltänyt koskaan suostuneensa vapauttamaan Brunsonia vastineeksi avusta.

Vastauksena Erdoğanin kieltäytymiseen vapauttaa Brunson on presidentti Trump asettanut tullimaksuja Turkin alumiini- ja terästuonnille. Tullimaksut aiheuttavat taloudellista vahinkoa Euroopassa.

– En ole huolissani. En ole huolissani, toimin oikean asian puolesta, Trump sanoi, kun häneltä kysyttiin muille talouksille aiheutuvista vahingoista.

Yhdysvallat määräsi elokuun alussa talouspakotteet myös Turkin sisä- ja oikeusministereitä vastaan.

Klo 14:56 Juttua editoitu kauttaaltaan.

Lue myös:

Yhdysvallat kaksinkertaistaa Turkin terästullit

Erdoğan uhkaa jäädyttää kahden amerikkalaisen ministerin varoja vastatoimena amerikkalaisten asettamille pakotteille

Turkki uhkaa Yhdysvaltoja vastapakotteilla vangitun pastorin tapauksessa

Turkki älähti Trumpille: ”Kukaan ei määräile meitä”

Lue seuraavaksi