1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ebola

Ebolaan kuolleiden määrä kasvaa Kongon demokraattisessa tasavallassa

Kongon hallitus on luvannut maksuttoman hoidon tautialueella seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Ebolaa vastaan suojautunut terveydenhuollon työntekijä ottaa rokotetta rokotuspiikkiin pullosta. Kuva: Mark Naftalin / Unicef

Elokuussa on menehtynyt jo 55 ihmistä ebolaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Maan hallitus on luvannut ilmaisen hoidon tautialueella seuraavien kolmen kuukauden aikana.

Kongolaiset ovat köyhiä, joten maksuttomalla hoidolla voi olla suuri merkitys ihmisten hoitoon tulemiselle. Kongon demokraattisen tasavallan asukkaiden keskimääräiset päivätulot ovat 1,25 dollaria eli noin 1,10 euroa.

Epidemia riehuu maan koillisosissa Benin kaupungin ympäristössä. Terveysministeriön mukaan maan koillisosassa on raportoitu kaikkiaan 96 kuumetapausta, joista 69 oli vahvistettu ebola-tartunnoiksi ja 27 todennäköisiksi tapauksiksi.

Torjuntaan erikoistunut lääketieteellinen tiimi on korjannut arviota siitä, kuinka moni ihminen olisi altistunut virukselle. Aiemman arvion mukaan heitä olisi ollut yli 2 000, nyt annetun arvion mukaan altistuneita olisi noin 1 600, kertoo uutistoimisto AFP.

Nykyinen Ebola-taudinpurkaus alkoi 1. elokuuta Manginassa Pohjois-Kivussa. Ensimmäinen ebola-tapaus todettiin Kongon demokraattisessa tasavallassa vuonna 1976 maan pohjoisosassa. Sen jälkeen maassa on ollut useita epidemioita.

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan. Ebolaa on pitkään pidetty parantumattomana, mutta nopea eristäminen ja oireiden kuten oksentelun, ripulin ja kuivumisen nopea hoito ovat auttaneet potilaita selviytymään.

Rokotuksen kehittäminen ja löytäminen nousi yhä kiireellisemmäksi Ebola-epidemian aikana, joka tappoi yli 11 300 ihmistä Länsi-Afrikan Guineassa, Liberiassa ja Sierra Leonessa vuosina 2013–15.

Lue myös:

Kongon tuoreimmat ebola-tapaukset sotatoimialueella

Uusi ebola-epidemia leviää jälleen Kongossa – edellisen loppumisesta kului viikko

Ebolan sairastaneilla vaikeita henkisiä ja neurologisia ongelmia

WHO: Kongon demokraattisen tasavallan uusin ebolaepidemia saataneen loppumaan

Ebolaa nitistetään Kongossa nyt myös rokotteilla – Eristyksistä karkaavat potilaat pahin uhka

Suomalainen sairaanhoitaja lähtee Kongon ebola-alueelle