1. yle.fi
  2. Uutiset

Paavi tuomitsee lasten seksuaalisen hyväksikäytön ainutlaatuisessa kirjeessään kaikille maailman katolilaisille

Kirjeessä tunnustetaan suoraan, että katolisen kirkon olisi pitänyt puuttua hyväksikäyttöihin aikaisemmin.

katolinen kirkko
Paavi Franciscus
Paavi Franciscus Roomassa 11. elokuuta.Giuseppe Lami / EPA-EFE

Paavi Franciscus tuomitsee lasten seksuaalisen hyväksikäytön ensimmäistä kertaa kirjeessään koko katoliselle yhteisölle. Samalla hän tuomitsee sen, että kirkko on peitellyt tapahtunutta.

Paavi vaatii yli miljardille katolilaiselle osoitetulla kirjeellä loppua kirkon "kuoleman kulttuurille" ja pyytää anteeksiantoa kivusta, josta uhrit ovat kärsineet.

Kirjeessä tunnustetaan suoraan, että katolisen kirkon olisi pitänyt puuttua hyväksikäyttöihin aikaisemmin. Paavin mukaan uhreista ei välitetty ja heidät hiljennettiin.

– Häveten ja katuen tiedostamme, ettemme ymmärtäneet, kuinka paljon vahinkoa aiheutimme niin monen elämälle. Emme välittäneet pikkuisista, vaan hylkäsimme heidät, paavi kirjoittaa.

Paavi ei mainitse, että hän rankaisisi hyväksikäytöistä syytettyjä piispoja tai lopettaisi Vatikaanin salailun, joka pahensi tapahtumia. Muun muassa BBC on julkaissut kirjeen kokonaisuudessaan (siirryt toiseen palveluun).

Paavin on tarkoitus matkustaa muutaman päivän päästä Irlantiin, jossa hänen on toivottu tapaavan hyväksikäytön uhreja.

Tuorein tapaus hyväksikäytöistä on viime viikolta Yhdysvaltain Pennsylvaniasta, jossa löytyi vakuuttavia todisteita lasten laajasta seksuaalisesta hyväksikäytöstä katolisen kirkon piirissä.

Vastaavanlaisia tapauksia on tullut ilmi muuallakin maailmassa.

Aiheesta muualla:

BBC: Pope Francis condemns child sex abuse and Church cover-ups (siirryt toiseen palveluun)

Lue lisää:

Chilessä katoliset piispat ovat pyytäneet anteeksi hyväksikäytön uhreilta

Arkkipiispalle tuomio lasten hyväksikäytön salailusta – Australialaispiispasta tuli korkea-arvoisin katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalissa tuomittu

Lähteet: AP, AFP

Lue seuraavaksi