Taiwanin liittolaisten määrä hupenee: El Salvador vaihtoi diplomaattisuhteensa Kiinaan

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja painostaa muita maita katkaisemaan suhteensa siihen.

Taiwan
Joseph Wu
Taiwanin ulkoministeri Joseph Wu kertoi tiistaina, että Taiwan katkaisee diplomaattisuhteensa El Salvadoriin.Ritchie B. Tongo / EPA-EFE

Taiwan on katkaissut diplomaattisuhteensa Keski-Amerikassa sijaitsevaan El Salvadoriin, koska El Salvador solmi diplomaattisuhteen Kiinaan.

Taiwanille se tarkoittaa jälleen yhden liittolaisen menettämistä. Moni maa on vaihtanut diplomaattisuhteet Taiwanista Kiinaan.

Kiina pitää Taiwania maakuntanaan ja painostaa muita maita katkaisemaan suhteet siihen. Kiinan mukaan Taiwanilla ei ole oikeutta omiin diplomaattisuhteisiin.

Taiwan on valittanut, että Kiina käyttää dollaridiplomatiaa ja houkuttelee Taiwanin liittolaisia puolelleen lupaamalla talousapua ja investointeja.

Liittolaisina kehittyviä maita

Taiwanilla on liittolaisenaan enää 17 maata. Ennen vuotta 2001 niitä oli vielä 32. Useimmat jäljelle jääneistä ovat köyhiä ja kehittyviä valtoita Keski-Amerikassa ja Tyynellämerellä. Suomi ei tunnusta Taiwania.

Taiwanin ulkoministerin Joseph Wun mukaan Taiwan on halukas tekemään liittolaistensa kanssa yhteistyötä muun muassa koulutuksessa ja maanviljelyssä. Kiinan taloudellisten resurssien kanssa se ei kuitenkaan pysty kilpailemaan.

– Emme aio kilpailla diplomaattisen tuen ostamisesta Kiinan kanssa, Wu sanoi tiistaina tiedotustilaisuudessa.

Wun mukaan El Salvador oli pyytänyt viime vuodesta lähtien suurta rahallista tukea satamansa kehittämiseen, mutta Taiwan ei pystynyt auttamaan asiassa.

Wu on sanonut Kiinan sieppaavan Taiwanin liittolaisia. Hän korosti jo toukokuussa olevansa liittolaisten määrän vähentymisestä surullinen, vihainen ja pahoillaan.

Asiantuntioiden arvion mukaan Kiinan presidentti Xi Jinping haluaisi vielä omalla kaudellaan liittää Taiwanin osaksi Kiinaa. Se veisi hänet suoraan historiankirjoihin kommunistijohtaja Mao Zedongin viereen.

Tänä vuonna diplomaattisuhteensa Taiwanin kanssa ovat katkaisseet Burkina Faso ja Dominikaaninen tasavalta. Molemmat maat vaihtoivat suhteensa Kiinaan.

Lue lisää:

"Kiina sieppaa liittolaisemme" – Jo toinen maa katkaisi diplomaattisuhteet Taiwaniin kuukauden sisällä

Lähteet: AFP, AP