Rajuista monsuunitulvista kärsivän Lounais-Intian avustusleireillä on jo yli miljoona ihmistä – "Tärkeintä on puhtaan juomaveden turvaaminen ja sähköjen palauttaminen"

Vajaat kaksi viikkoa sitten alkaneet sateet ovat Keralan osavaltion pahimmat sataan vuoteen.

Kerala
Avustusleiri Keralassa
Lääkäri tutkii tulvista selvinneitä yhdellä Keralan tuhansista avustusleireistä.Prakash Elamakkara / EPA-EFE

Intian lounaisosissa sijaitsevan Keralan osavaltion avustusleireille on paennut tulvia jo yli miljoona ihmistä, kertovat paikalliset viranomaiset.

Osavaltiossa on noin 3 200 avustusleiriä, joille ihmiset ovat jakautuneet.

Uusimpien vajaat kaksi viikkoa sitten alkaneiden monsuunisateiden aiheuttamissa tulvissa on viranomaisten mukaan kuollut jo ainakin 200 ihmistä. Koko monsuunikaudella kesäkuusta alkaen alueella on kuollut ainakin 410 ihmistä.

Noin 50 000 kotia on tuhoutunut, ja useita satoja tuhansia ihmisiä on jäänyt kodittomaksi.

Tulva Keralassa
Mies pelasti tulvaveden viemäksi joutunutta sikaa Keralassa.Prakash Elamakkara / EPA-EFE

Kulkutaudit uhkaavat

Tuhannet armeijan sekä meri- ja ilmavoimien työntekijät ovat hajaantuneet ympäri osavaltiota pelastamaan ihmisiä, jotka ovat jääneet syrjäisille ja vuoristoisille alueille.

Loukkuun jääneitä on pelastettu helikoptereilla talojen katoilta, ja saarroksissa oleville on pudotettu ilmasta ruokaa ja vettä.

Maanantaina sateet helpottivat vähän. Meteorologien mukaan seuraaviksi päiviksi on odotettavissa kevyttä sadetta. Tulvavesien odotetaan samalla laskevan, mikä helpottaa pelastustöitä.

Tulvista selvinneitä uhkaavat erilaiset tartuntataudit kuten vesirokko ja hengitysteiden sairaudet, kertovat Indian Express -lehden haastattelemat pelastustyöntekijät (siirryt toiseen palveluun).

Kulkutaudit voisivat syöstä alueen yhä syvempään ahdinkoon. Keralan osavaltiota johtavan ministerin Pinarayi Vijayanin mukaan tällä hetkellä tärkeintä on puhtaan juomaveden saannin turvaaminen ja sähköjen palauttaminen.

Monsuunitulvat uhkaavat myös Keralan naapuriosavaltioita Tamil Nadua ja Karnatakaa.

Lue myös:

Intian Keralassa meneillään olevan tuhotulvan uhrien määrä nousi jo 173:een, kuolleita tällä sadekaudella jo yli 320

Lähteet: AFP, AP, STT