1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kesätyö

"Suomessa hankkisi enemmän, mutta tulimme tänne kokemuksen takia" – Suomalaisnuoret peittoavat yhdysvaltalaiset hodarinteossa USA:n keskilännen turistirysässä

Wisconsinissa on työskennellyt suomalaisnuoria jo yli 20 vuotta. Heitä kehutaan työmoraaliltaan ylivoimaisiksi.

Saija Turunen ja Hanna Lehtimäki ovat iloinneet pomonsa Tom Diehlin tarjoamasta mahdollisuudesta kiertää yhtiön autoilla vapaa-aikana Yhdysvaltoja. Kuva: Nina Svahn / Yle

Miksi ihmeessä yhdysvaltalaiset ajavat autolla lähes kaikkialle? Entä miksi supermarketissa ostokset pakataan kymmeniin puolityhjiksi jääviin muovipusseihin? Miten tortillaletut voivat säilyä syömäkelpoisina viikkokausia?

Kysymykset löytyvät Yhdysvalloissa kesänsä töissä viettäneiden Saija Turusen ja Hanna Lehtimäen leikkimieliseltä "Amerikkalaiset omituisuudet" -listalta. Nuoret naiset ovat koonneet listaa kesätyöpestinsä aikana Wisconsinissa.

Turusta tosin ei enää kummastuta niin moni asia, sillä hän on Wisconsinissa kesätöissä jo kolmatta kertaa.

Yhdysvaltalaiset kansalliseväät, hotdogit valmistuvat Turusen käsissä ripeästi ja varmasti. Hän onkin edennyt jo ruokakioskin apulaismanageriksi.

– Tämä on tosi kivaa työtä, ja ajattelin, että kun opiskelen matkailualaa, ulkomailla tehty työ näyttäisi hyvältä CV:ssä, kertoo Mäntsälästä kotoisin oleva Turunen.

Hyvältä näyttää Turusen kannalta myös myyntipisteen seinällä olevan suurimpien kertamyyntien lista. Turunen pitää listan kärkipaikkaa myytyään monilapsiselle perheelle hodareita, hattaroita ja limsaa 130 dollarilla.

Suomalaisnuoret pyörittävät vesishow'n yhteydessä olevaa ruokakioskia ja myyvät matkamuistoja. Kuva: Nina Svahn / Yle

SAM vie "Uncle Samin" luo

Suomi-Amerikka Yhdistysten Liitto (SAM) on lähettänyt suomalaisnuoria Yhdysvaltain keskilänteen Wisconsiniin jo yli 20 vuoden ajan.

Nuoria on tuona aikana päässyt Yhdysvaltain ytimeen runsas tuhat. Heistä arviolta noin pari sataa on työskennellyt Turusen ja Lehtimäen tapaan maineikkaassa Tommy Bartlett vesishow'ssa.

Show'ssa vesihiihdon ammattilaiset tekevät hyppyristä voltteja ja hiihtävät parhaimmillaan kolmikerroksisessa ihmispyramidimuodostelmassa. Painovoimaa ja fysiikan lakeja uhmaavia temppuja on Wisconsinissa esitetty jo yli 65 vuotta.

Showtanssija-asuihin sonnustautuneet vesihiihtäjät pyörähtelevät suksilla rintarinnan. Esitystä tahdittaa countrymusiikkihitti "Let’s go to Vegas".

– Tämä on vähän tällainen keskilännen Las Vegas, turisteja riittää, Turunen naurahtaa.

Turunen itse on kokeillut vesihiihtoa kerran, Lehtimäki ei vielä kertaakaan.

Kesätyönään vesisuksilla ei taiteile kukaan suomalaisista. He myyvät vesihiihtotaitureita katsomaan tuleville paitsi ruokaa ja virvokkeita, myös monenlaisia matkamuistoja.

Hanna Lehtimäki kauppaa vesishow'n nimellä varustettuja vaatteita. Hän on huomannut, että yhdysvaltalaiset ovat viehtyneet batiikkivärjättyihin paitoihin. Myös tämä havainto on päätynyt nuorten naisten keräämälle listalle amerikkalaisista omituisuuksista.

Tommy Bartlett Show on viihdyttänyt taidokkailla vesihiihtotempuilla yleisöä Wisconsinissa jo 66 vuoden ajan. Kuva: Nina Svahn / Yle

Yhdysvaltalaisasiakas vaatii esimiehen paikalle suomalaista useammin

Jo ennen Yhdysvaltoihin tuloa Yhdysvaltain Helsingin-lähetystön kouluttaja oli valmentanut Wisconsiniin valittuja kesätyöntekijöitä, ettei suomalaisten pidä säikähtää, jos joku vaatii asiakaspalvelutilanteessa esimiestä paikalle. Yhdysvaltalaiset tekevät niin suomalaisia paljon herkemmin.

Lehtimäki on saanut kerran vaatimuksen kutsua pomo paikalle.

– Asiakas halusi ladata myyntipisteessä kännykkäänsä ja palatessaan väitti, että laturin piuha oli vaihtunut. Hän vaati pomon paikalle, kun sanoin, ettei voi olla, koska ketään ei siinä käynyt, Lehtimäki muistelee.

Välikohtaus päättyi onnellisesti, sillä paikalle saapunut pomo sanoi luottavansa suomalaisen työntekijänsä sanaan, ja huijausta yrittänyt nuorimies luikki tiehensä.

Saija Turunen (vas.) ja Hanna Lehtimäki tulivat kesätöihin Yhdysvaltoihin kokemuksen, ei rahan takia. Kuva: Nina Svahn / Yle

Tämä on tosi kivaa työtä, ja ajattelin, että kun opiskelen matkailualaa, ulkomailla tehty työ näyttäisi hyvältä CV:ssä.

Saija Turunen

Pomo kehuu suomalaisnuorten työmoraalia

Lehtimäen puolia pitänyt pomo on Tommy Bartlett Show'n toimitusjohtaja Tom Diehl. Hän kehuu suomalaisnuoret maasta taivaisiin.

– Suomalaisopiskelijoilla on kaikkein korkein työmoraali. He ovat rehellisiä, ahkeria ja kunniaksi suomalaiselle kulttuurille, Diehl ylistää ja sanoo, ettei samaa voi sanoa monen yhdysvaltalaisnuoren työnteosta.

Lehtimäki ja Turunen hymyilevät esimiehensä vieressä.

Moitteen sanaa ei ole nuorilla myöskään työnantajastaan. He saavat häneltä käyttöönsä kolme autoa, ja niitä rohkaistaan vapaa-aikana käyttämään.

– Haluamme, että heidän kokemuksensa täällä olisi enemmän kuin pelkkä työ. Yritämme varmistaa, että he oppisivat Yhdysvaltain kulttuuria ja matkustaisivat vaikkapa Minneapolisiin tai Chicagoon, Tom Diehl sanoo.

Matkailualaa opiskeleva Saija Turunen työskentelee Wisconsinissa kolmatta kesää ruokakioskilla. Kuva: Nina Svahn / Yle

Kotiin merkkilaukut ja korkokengät kainalossa

Bensaa onkin palanut, sillä Turunen ja Lehtimäki ovat toteuttaneet pomonsa toivetta jo monta kertaa. Polttoaineen lisäksi on palanut jonkin verran kesäansioita, sillä periyhdysvaltalaiseen tapaan tytöt ovat ajaneet muutaman kerran merkkivaatteita alennushinnoin myyvään outlet-ostoskeskukseen.

Outlet-reissun tuliaisina molemmat vievät Suomeen merkkilaukut ja Turunen myös neljät kimallekorkokengät sekä iltapuvun.

Nyt kimallekorkkarit lepäävät siistissä rivissä sammaleenvihreällä kokolattiamatolla. Majoitusjärjestely täydentää suomalaisnuorten kokemusmatkaa yhdysvaltalaisuuteen, sillä kesäkotina on show'n viereisessä metsikössä sijaitseva "traikkuparkki".

Saija Turunen vie Suomeen outlet-tuliaisina neljät korkokengät. Kuva: Nina Svahn / Yle

Trailerimajoitus suomalaiselle "kuin mökillä olisi"

Turunen ja Lehtimäki majoittuvat kolmen makuuhuoneen trailerissa, jossa aika näyttää pysähtyneen 1980-luvulle, kiitos kuvaputkitelevision ja upottavan plyysisohvan. 1990-luvulla syntyneet nuoret naiset eivät ole tästä moksiskaan.

– Meillä on oma keittiö, kylpyhuone ja omat huoneet, ihan kuin olisi mökillä. Tämä toimii tosi hyvin, Lehtimäki sanoo.

Saija Turunen ja Hanna Lehtimäki majoittuvat kolmen hengen trailerissa, jossa jokaisella on oma makuuhuone. Kylpyhuone, keittiö ja olohuone jaetaan. Kuva: Nina Svahn / Yle

Kesätyöstä Yhdysvalloissa nuoret sanovat hankkivansa dollareissa noin neljä tuhatta, euroissa se tekee hieman alle 3 500. Moni opiskelukaveri saattaa Suomessa hankkia enemmän.

– Täällä työskentelevistä ulkomaisista kesätyöntekijöistä suomalaiset ovat ainoita, jotka tulevat kokemuksen takia. Muut tulevat tekemään rahaa, Lehtimäki sanoo.