Hyppää sisältöön

Viikinkien miekkoja löytynyt sadoittain Suomesta – Arkeologi itse takoo tarkan kopion taisteluaseesta

Menneisyyden ihmisiä haudattiin miekkojensa kanssa, ja nyt Mikko Moilanen antaa miekoille uuden elämän.

Suomesta löydetty paljon viikinkiajan miekkoja
Suomesta löydetty paljon viikinkiajan miekkoja

Ruoste peitti miekan terää ja kahvan osia. Tuhatvuotiaan esineen säilässä oli sepän tai pajan nimi, ja kahvassa erottui taidokkaita kuparilankaupotuksia. Jämsästä, Keski-Suomesta oli löytynyt eräs Suomen pohjoisimpia viikinkiaikaiseen asutukseen liittyviä miekkoja.

Arkeologi ja seppä Mikko Moilanen sai tehtäväkseen ennallistaa miekan eli valmistaa siitä mahdollisimman alkuperäisen kaltainen kopio.

Moilanen esitteli työnsä tulosta tiistaina Ylen aamu-tv:ssä. (Voit käynnistää haastattelun tämän jutun pääkuvasta.)

Miekka tulee yleisön nähtäväksi Keski-Suomen museoon ensi vuonna.

Muinaisten menetelmien jäljille kokeilemalla

Mikko Moilanen tutkii ensin miekan jäänteitä päivän verran. Sitten on vuorossa tarkka suunnittelu ja piirrosten tekeminen. Kuluu jopa puolitoista kuukautta, että hän kantaa sepän pajalta ulos valmiin miekan.

– Työvaiheita on lukematon määrä. Terä tehdään ensin. Ja kahvan osien täytyy istua täydellisesti, ettei mikään heilu. Tieto karttuu kokeilemalla, sillä viikinkiaikaisia tekniikoita ei opeteta enää missään.

Juuret seppänä alkavat arkeologi Moilasella jo lapsuudesta: hänen kaksi enoaan opettivat koulupoikaa kisällinään.

Muinaisten miekkojen valmistamisessa ovat juuri toisten seppien neuvot ja vinkit nousseet arvoonsa: ennallistamiseen soveltuvia menetelmiä on etsitty yhdessä.

Statussymboli kelpasi myös tappamiseen

Viikinkien aika, eli yksi rauta-ajan jakso vuoden 1000 tienoilla, oli Suomessa suhteellisen vaurasta, Moilanen kertoo. Ajalta on löytynyt yli 400 miekkaa säiläkirjoituksineen ja määrä kasvaa. Vain viikinkien lähtömaista, Norjasta ja Ruotsista, on löydetty viikinkiaikaisia miekkoja enemmän kuin Suomesta.

– Vaikka varsinaisia viikinkiaikaisia kauppapaikkoja Suomessa tunnetaan varsin vähän, rannikolta ollut hyvät yhteydet sisämaahan. Miekkoja on kulkeutunut Suomeen ja tehty Suomessa asuneille.

Arkeologi Moilanen arvioi, että moni miekkalöydöistä on täkäläisten seppien valmistamia: Kädentaitaja on nähnyt arvokkaan miekan latinankielisine teksteineen ja jäljitellyt kuviointia myyntivaltin saadakseen.

Miekka oli omistajalleen tärkeä esine, perintökalleus ja statussymboli. Parhaisiin miekkoihin liitettiin ihmismäisiä ominaisuuksia. Niille esimerkiksi annettiin nimiä.

Viikinkimiekat Suomessa -tietokirjan kirjoittanut Mikko Moilanen kertoo, että miltei jokainen hänen tutkimistaan miekoista on valmistettu paitsi arvoesineeksi, myös taisteluaseeksi.

Miekan leikkaavat reunat on tehty mahdollisimman koviksi, ja löydetyistä esineistä on löytynyt käytön jälkiä, lovia, jotka kielivät omistajan puolustautuneen miekallaan.

Juttua täydennetty 22.8. Lisätty kappale, jossa Moilanen arvioi monet miekat paikallisten valmistamiksi. Lisätty täsmennys viikinkien ajan sijoittumisesta rauta-aikaan. Vaihdettu viikinkiasutus viikinkiaikaiseksi asutukseksi.

.
.