1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Keskusta julisti SDP:lle ja kokoomukselle vaalivuoden "myrskyvaroituksen" – Sipilä arvosteli oppositiota "virheellisestä" kritiikistä

Eduskuntavaaleista ei tule kokoomuksen ja SDP:n kaksinkamppailua, vaikka niin kuvittelisivatkin, julisti keskustan Antti Kaikkonen. Juha Sipilä johdatteli puoluettaan vaalivuoteen Sotkamosta tutulla luottamuksen neliapilalla.

politiikka
Pääministeri Juha Sipilä ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen
Pääministeri Juha Sipilä ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Vantaalla tiistaina.Jarno Kuusinen / AOP

Puolueiden kannatusmittausten kärjessä ovat kesällä paistatelleet SDP ja kokoomus, mutta jos keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajaa Antti Kaikkosta on kuuleminen, puoluetta gallupit eivät ole lannistaneet.

Keskusta on aikaisemmissakin vaaleissa noussut huonon kannatuksen "kanveesista", ja tähän puolue pyrkii Kaikkosen mukaan nytkin.

– Jos kokoomus ja demarit suunnittelevat, että tulossa on kahden kamppailu, joudun julistamaan keskustalaisen myrskyvaroituksen. Vaalituloksesta päättää kansa, eivät sinipunaiset politrukit, Kaikkonen jyrisi.

Keskustan hallituskumppani, valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on esittänyt 200–300 miljoonan euron tuloveronkevennyksiä budjettiriiheen. Orpo perusteli viikonloppuna veronkevennysten kompensoivan kikyn palkansaajille aiheuttamia kustannuksia.

Nyt keskusta hakee budjettiriihestä ensi vuodeksi tuloveronalennuksia vain pienituloisille. Se toteutettaisiin kuntaveron perusvähennystä huojentamalla. Laajaa veroalea keskusta ei halua.

– Veroja on alennettu tuntuvasti tällä vaalikaudella, ja ne ovat olleet perusteltuja. Nyt ei ole mittavien tuloveronalennusten aika. Haluamme keventää pientuloisten kansalaisten verotusta, Kaikkonen sanoi kansanedustajien kesäkokouksessa Vantaalla.

Ruotsin syyskuisissa vaaleissa "maahanmuuttopuolue" Ruotsidemokraateille (SD) povataan parinkymmenen prosentin kannatusta. Kaikkonen otti kantaa Göteborgin lähiön autopaloihin, jotka todennäköisesti roihauttavat SD:n kannatusta korkeammaksi.

– Haluamme auttaa sotaa pakenevia, mutta emme hyväksy että tänne tullaan vain taloudellisten etujen perusteella.

– Emme halua että syntyy maahanmuuttajien rinnakkaisyhteiskuntia kuten Ruotsissa, Kaikkonen sanoi.

Sipilä: Palkkamaltin syytä jatkua

Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä viitoitti kansanedustajiaan vaaleihin Sotkamon puoluekokouksesta ja puolueen logosta tutulla luottamuksen neliapilalla: neljä lehteä kattavat politiikan osa-alueita eriarvoisuuden torjumisesta turvallisuuteen.

Talouskasvua tulee Sipilän mukaan ylläpitää niin, että isoja palkankorotuksia ei tule.

– Teimme tällä vaalikaudella yli 10 prosenttiyksikön kilpailukykyloikan. Seuraavalla vaalikaudella maltin on pidettävä niin, että Suomen kilpailukyky edelleen vahvistuu.

Sipilä väläytti lisäuudistuksia aktiivimalliin ja vastikkeellista sosiaaliturvaa.

– Työmarkkinoiden uudistuksia jatketaan siten, että aktiivisuus, ahkeruus ja yrittäjyys palkitaan aina ennen passiivisuutta. Se tarkoittaa sitä, että työttömyysturvaa ja muuta sosiaaliturvaa uudistetaan edelleen, Sipilä jatkoi.

Sipilän twiitti
Twitter

Sipilä: Opposition kritiikki epäobjektiivista

Muun muassa Sipilän hallituksen koulutus- ja sosiaaliturvaleikkauksia arvostelleille oppositiopuolueille, etenkin SDP:lle, vihreille ja vasemmistoliitolle, Sipilältä tuli kovia syytöksiä.

– Ja sanon suoraan, että pidän vihervasemmiston argumentaatiota leikkauksista paitsi objektiivisesti katsoen virheellisenä myös epäoikeudenmukaisena, Sipilä muotoili.

Sipilä sanoi hallituksen korjaavan nyt edellisen, Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen sotkuja. Vaikka pääministeripuolue oli tuolloin kokoomus, Sipilän viesti oli tarkoitettu vihervasemmistolle.

– Olen varma, että kun kansalaiset kävelevät kohti vaaliuurnia ensi vuoden huhtikuussa, he päättävät antaa äänensä niille, jotka ovat saaneet talouden kuntoon eivätkä niille, jotka saivat sen sekaisin tai olivat kyvyttömiä sitä korjaamaan, Sipilä sanoi.

Lue lisää:

Petteri Orpon veropuheet hämmentävät – Ekonomisti: Juuri kenenkään verotus ei kiristyisi, vaikkei tuloveronkevennyksiä tehtäisi

Analyysi: Kesäkokouksissa nähtiin eduskuntavaalien ensitahdit – SDP ja kokoomus asemoituvat kaksintaisteluun

Lue seuraavaksi