Kemijoen kalateillä ennätyskesä – laskurissa ylittyi jo 4000 kalan raja

Kemijoen Isohaaran kalateistä on noussut jo 4000 lohta ja taimenta. Määrä on ennätyssuuri – aiempi ennätys on noin tuhat.

vaelluskalat
Vettä Isohaaran uudella kalatiellä.
Antti Heikinmatti / Yle

Kemijoen Isohaaran kalateistä on noussut ennätysmäärä lohta ja taimenta. Lohijokitiimin laskurien ohi on uinut jo yli 4000 kalaa, vaikka nousu on vielä osin käynnissä.

Toiminnanohjaaja Jukka Viitalan mukaan osa kaloista palaa alas, mutta kokonaisuutena arvioiden nousumäärä on selvästi suurempi kuin yhtenäkään aikaisempana vuonna.

– Nousijoissa on ollut yllättävän paljon rasvaevällisiä kaloja. Varsinkin tässä vanhemmassa Vallitunsaaressa olevassa kalatiessä alkukesästä nousi melkein pelkästään rasvaevällisiä, Viitala sanoo.

Rasvaevälliset kalat ovat villejä lohia, istutetuilta evä on leikattu. Nousijat ovat olleet valtapuolisesti 30–40 senttisiä kosseja ja taimenia, mutta joukossa on runsaasti myös suuria, jopa metriluokan lohia.

– Nyt voidaan arvioida, että pelkästään näiden kutukypsien kalojen osuus on noin 1200 kappaletta.

Yksi syy on ollut se, että kalateissä olleet toimimattomuudet on nyt korjattu. Nousukasmäärä kertoo myös siitä, että lohien ylisiirrot Ounasjoelle tuottavat tulosta, arvioi Jukka Viitala.