Selvitys: Arkkitehtuuri- ja Designmuseo yhteen ja uuteen rakennukseen

Vuosia jatkunut keskustelu Arkkitehtuuri- ja Designmuseon siirtämisestä saman katon alle on nytkähtänyt eteenpäin.

museot
Arkkitehtuurimuseo ja Designmuseo.
Arkkitehtuurin ja design yhdistävää museota ollaan kaavailtu Eteläsataman alueelle. Kuvassa nykyinen Arkkitehtuurimuseo (vas.) ja Designmuseo (oik.).AOP

Selvitysryhmä esittää nykyisten Arkkitehtuuri- ja Designmuseoiden yhdistämistä yhdeksi organisaatioksi. Ajatuksena on sijoittaa museo Helsinkiin uudisrakennukseen, joka olisi arkkitehtuuriltaan ja muotoilultaan kiinnostava ja museona toimiva.

Selvityksessä pohditaan myös uuden museon sijaintipaikkaa. Mahdollisiksi kohteiksi nousevat Eteläsatama, Hanasaaren voimalaitos, Hietalahdenranta ja Metropolian rakennuskokonaisuus Albertinkadulla.

Selvitysryhmän mielestä uuden museon konseptia tukisivat parhaiten Etelärannan ja Hietalahdenrannan sijainnit. Eteläsataman tontille kaavailtiin aiemmin toteutumatta jäänyttä Guggenheim-museota.

Selvityksen (siirryt toiseen palveluun) käynnistivät keväällä 2018 opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki yhteistyössä Designmuseon säätiön ja Suomen arkkitehtuurimuseo- ja tiedotuskeskussäätiön kanssa. Seuraavaksi opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki päättävät jatkoselvitysten aloittamisesta syksyn aikana.

Selvityksen laativat toimitusjohtaja Tuomas Auvinen, strategia- ja luova johtaja Mirkku Kullberg ja kehittäjä Ulla Teräs ja se luovutettiin tiistaina eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholle sekä Helsingin pormestari Jan Vapaavuorelle.

Juttuun lisätty tieto mahdollisista sijaintipaikoista klo 13.01.