1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemi menetti kansainvälisen jalkapallo-ottelun – Kaupunginjohtaja myöntää: "Töpeksimme"

Rovaniemen Keskuskentän tekonurmi ei täyttänyt kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan vaatimuksia, joten EM-karsintaottelua ei pelatakaan Rovaniemellä vaan Helsingissä.

Rovaniemi
Rovaniemen keskuskenttä
Tällä kentällä piti pelata nuorten EM-karsintaottelu Suomi-Puola.Sauli Antikainen / Yle

Rovaniemi menettää ison kansainvälisen jalkapallo-ottelun. Suomen alle 21 -vuotiaiden jalkapallomaajoukkueen piti pelata EM-karsintaottelu Puolaa vastaan Rovaniemellä kolmen viikon kuluttua, mutta ottelu siirretään pelattavaksi Helsinkiin. Suomen Palloliiton liittohallitus päätti asiasta maanantaina. (siirryt toiseen palveluun)

Syynä on se että, Rovaniemen keskuskentän tekonurmi osoittautui testissä liian joustavaksi. Raja-arvot ylittyivät alle millimetrillä.

– Se tarkoittaa silloin, että se on hieman epävakaa pelaajille, tekonurmi on vähän suomainen. Se voi vaikuttaa pelaajien rasitusvammojen syntymiseen, Suomen Palloliiton olosuhdepäällikkö Tero Auvinen sanoo.

– Korostan, että testauksen yksi tärkeimpiä ellei tärkein asia on pelaajien turvallisuuden vaaliminen. Aiemmin tekonurmilla pelaaminen aiheutti paljon vammoja. Tällä testillä varmistetaan, että tekonurmikentät ovat pelaajille turvallisia, Auvinen tähdentää.

Tekonurmen tila paljastui kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan vuosittaisessa testissä, jonka teki Fifan auktorisoima skotlantilainen laboratorio Sports Labs kesä- ja elokuussa.

"Tämmöisiä töpeksimisiä ei saisi tapahtua"

Rovaniemen keskuskentän stadionin omistaa Rovaniemen kaupunki. Kaupunki mokasi keskuskentän tekonurmen hoidossa, myöntää kaupunginjohtaja Esko Lotvonen. Lotvosen mukaan tällainen töpeksintä ei saa toistua.

– Kyllä tämä on opetus taas siitä, että asiat pitää vain hoitaa viimeisen päälle. Tämmöisiä töpeksimisiä, jos sanon ihan suoraan, ei saisi tapahtua.

Rovaniemen keskuskenttä.
Rovaniemen Keskuskentän tekonurmi on hieman yli kaksi vuotta vanha.Juha Mäntykenttä / Yle

Keskuskentän tekonurmi läpäisi kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan testin vielä viime vuonna. Tänä vuonna kaupunki vaihtoi testeissä konsultoivaa yhtiötä eikä tekonurmi enää läpäissyt testiä. Tänä vuonna testipaketti ostetaan Lappsetilta kun vielä viime vuonna se ostettiin Unisport Saltexilta. Saltex myös asensi tekonurmen Rovaniemelle.

– Tällä aikataululla sitä ei keretä enää paikkaamaan vaan maaottelu pitää siirtää. On selvää, että asia pitää laittaa kuntoon, että tämä ei tule vaarantamaan RoPSin europelejä ja muita liigapelejä. Nyt valitettavasti kuitenkin kävi näin, kaupunginjohtaja Esko Lotvonen pahoittelee.

Rutikuiva matto kentän alla

Rovaniemen kaupungin liikuntakoordinaattori Sami Laine kertoo, että testin tilannut yritys vaihdettiin Saltexista Lappsetiin, koska Lappsetin kontaktien kautta laboratoriotutkimus saatiin aiempaa halvemmalla.

– Se oli noin neljä kertaa halvempi. Aiemmin testi maksoi 6500 euroa ja nyt sen sai kilpailutuksen kautta 1400 eurolla. Hinnalla ei pitäisi olla mitään merkitystä siihen, meneekö testi läpi vai ei koska testilaboratorio tekee Fifan määräämät testit, Laine sanoo.

Tarjouskilpailun voitti siis skotlantilainen laboratorio, jonka edustaja lensi Rovaniemelle ensimmäisen kerran kesäkuussa ja toisen kerran viime viikolla.

Laine kertoo, että RoPSin Petri Jaatinen suositteli käyttämään Lappsetia testin tilaamiseen. Laineen mukaan kentän huollossa ei tehty mitään tavallisesta poikkavaa ennen testejä.

– Kentän alla on 14 millin matto, mikä kuuluukin olla. Matto on syy siihen, tekonurmi on niin joustava. Olemme pähkäilleet, että koska kesä on ollut niin kuiva, se matto ja rouhe ovat rutikuivia. Se voi olla syy, että tekonurmi on henkäyksen liian joustava.

Laine kertoo, että viime vuonna tekonurmi meni testistä läpi varsin tiukasti. Joustavuutta mittaava lukema oli tuolloin 9,78 millimetriä, kun tämän kesän testissä lukema oli 10,7 millimetriä.

– Kuten arvoistakin näkee, puhutaan aika olemattomasta asiasta. Eihän tuota pysty ennakoimaan juuri mitenkään.

Rovaniemen keskuskentän tekonurmi uusittiin runsaat kaksi vuotta sitten, keväällä 2016. Se maksoi 244 000 euroa.

JUTTUA TÄYDENNETTY 21.8. klo 14:58: Liikuntakoordinaattori Sami Laineen tiedoilla ja kommenteilla.

Lue seuraavaksi