Grahn-Laasonen: Uskonnon opetukseen ei ole tulossa muutoksia – "Luotan suomalaisiin opettajiin"

Jo kymmenissä kouluissa opetetaan eri uskontoja ja elämänkatsomustietoa osittain yhdistettynä. Laki lähtee kuitenkin siitä, että opetus on eriytettyä.

Koulutus ja kasvatus
Sanni Grahn-Laasonen
Sanni Grahn-LaasonenKristiina Lehto / Yle

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) sanoo, ettei uskonnon opetuksen järjestämiseen ole suunnitteilla mitään muutoksia.

– Lähdemme siitä, että nykyinen malli, joka turvaa oman uskonnon opetuksen, uskonnon tuntemuksen ja uskontojen lukutaidon monipuolisesti, on suomalaisessa yhteiskunnassa osoittanut toimivuutensa.

Nykyinen malli lähtee siitä, että opetusta järjestetään eri uskonnollisille ryhmille ja elämänkatsomustiedon opiskelijoille erikseen. Opetusta tulee järjestää, jos ryhmään on tulossa oppilaita kunnan tai opetuksen järjestäjän alueelta vähintään kolme.

"Luotan suomalaisiin opettajiin"

Yle Uutiset kertoi viime viikolla, että tästä huolimatta jo kymmenissä kouluissa ympäri Suomen opetetaan katsomusaineita osittain yhdistettynä. Toisaalta eriytettyä opetusta pidetään koulun arvojen vastaisena, toisaalta opetuksen järjestäminen pienille ryhmille ja esimerkiksi pätevien opettajien löytäminen on koettu vaikeaksi.

Grahn-Laasonen sanoo, ettei hän halua puuttua opettajien pedagogisiin ratkaisuihin, kunhan laki ja opetussuunnitelmat toteutuvat.

– Luotan suomalaisiin opettajiin, että heillä on korkea ammattitaito ja osaaminen ratkaista myös näitä käytännön näkökulmia ja löytää parhaita tapoja toteuttaa uskonnon opetusta lain ja perusopetuksen opetussuunnitelmien mukaisesti.

Ministerin mielestä integrointia ei kuitenkaan pidä tehdä lukujärjestyksen laatimisen helpottamiseksi tai säästösyistä.

– Mutta tiedän kyllä sen, että kyllä kunnissa haasteita on, koska erilaisista uskontokunnista on yhä enemmän oppilaita moninaistuvassa Suomessa.