Entä jos ison kaupungin erikoislääkäri tulisikin käymään kotikulmilla? Uraauurtavasta kokeilusta on saatu erinomaisia kokemuksia

Pirkanmaalla niin potilaat, lääkärit kuin kunnatkin hyrisevät tyytyväisyydestä. Taysin korva-, nenä- ja kurkkulääkärit ovat pitäneet kuntapoliklinikoita viime syksystä lähtien.

julkinen terveydenhuolto
Lapsi korvalääkärissä
Taysin korva-, nenä- ja kurkkulääkärit ovat pitäneet kuntapoliklinikoita viime syksystä lähtien muutamassa Tampereen ympäristökunnassa. Niin potilaat ja lääkärit kuin kunnatkin ovat olleet tyytyväisiä.Päivi Meritähti / Yle

Muutamasta Tampereen naapurikunnasta ei välttämättä joudu enää lähtemään korva-, nenä- ja kurkkuongelmien vuoksi Taysiin asti. Alan erikoislääkäri tulee kerran kuukaudessa oman kotikunnan terveyskeskukseen, ja moni vaiva saadaan hoidettua yksintein.

Taysin korva-, nenä- ja kurkkulääkärit ovat pitäneet kuntapoliklinikoita viime syksystä lähtien.

– Huonoa palautetta ei ole tullut ainakaan minulle asti. Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, samoin kunnat ja terveyskeskuksissa käyneet erikoislääkärit, sanoo toimintaa koordinoiva ylilääkäri Jura Numminen Taysin korva-, nenä- ja kurkkutaudeilta.

Nykyisellä mallilla toimintaa on sanottu jopa uraauurtavaksi. Toistaiseksi mukana ovat Ylöjärvi, Pirkkala-Vesilahti, Lempäälä ja Akaa. Numminen sanoo näitä kuntia jäänmurtajiksi, joiden kokemuksia monessa muussa kunnassa seurataan kiinnostuneena.

Potilaita, konsultaatioita ja osaamisen jakamista

Ylilääkäri Tarja Marjamäki sanoo, että ainakin Lempäälässä ollaan tyytyväisiä.

– Potilaat ovat olleet tyytyväisiä. Sen lisäksi on saatu lisää erikoisalan osaamista terveyskeskuksen omalle väelle, kun konsultaatio erikoislääkärien kanssa sujuu mutkattomasi kasvokkain.

– Siinä voi terveyskeskuslääkäri opetella tai kerrata vaikkapa poskionteloiden huuhtelua erikoislääkärin tuella, vahvistaa Jura Numminen.

Terveyskeskuslääkäri opetella tai kerrata vaikkapa poskionteloiden huuhtelua erikoislääkärin tuella.

Jura Numminen

Hänen mukaansa erikoislääkärit ovat koonneet tutkimus- ja hoitovälineistä oman "työkalupakkinsa". Lääkärit ottavat pakin mukaan lähtiessään terveyskeskukseen ja tuovat sen taas päivän päätteeksi Taysin välinehuoltoon.

Tarja Marjamäki puolestaan muistuttaa potilaita, että erikoislääkärille mennään aina omalääkärin lähetteellä. Suoraan spesialistille ei julkisessa terveydenhuollossa voi tilata aikaa, ei vaikka hän tulisi pitämään vastaanottoa kotikunnan terveyskeskukseen.

Muutkin erityisalat jalkautumaan?

Taysin Hallintoylilääkäri Eija Tomas vahvistaa, että kokemukset myös yliopistollisen sairaalan puolelta ovat hyvät. Toimintaa jatketaan ja mahdollisuuksien mukaan laajennetaankin uusille erikoisaloille.

– Se vaatii kuitenkin tarkkaa suunnittelua ja sopimista, sillä terveyskeskuksessa vastaanottoa pitävä lääkäri on saman ajan pois Taysin toiminnasta. Meillä ei ole tähän erikseen irrotettavia tai vapaita lääkäreitä, Tomas muistuttaa.

Meillä ei ole tähän erikseen irrotettavia tai vapaita lääkäreitä.

Eija Tomas

Sekä Tarja Marjamäki Lempäälästä että Ylöjärven johtava ylilääkäri Mauri Jokinen sanovat, ettei kunnillakaan juuri ole rahkeita lisätä erikoislääkärien kuntapäiviä. Terveyskeskuksesta loppuvat sekä erikoislääkäreitä avustava henkilökunta että sopivat vastaanottotilat.

Mauri Jokisen mukaan Ylöjärvellä käy nykyisin kurkku-, nenä- ja korvalääkäri, naistentautilääkäri, Coxan ortopedi ja joskus myös endokrinologi lähinnä diabeetikkoja varten.