Karjalle riittää ruokaa – Päijät-Hämeessä ei vielä teurasteta rehupulan vuoksi

Karjalle riittänee Päijät-Hämeessä rehua huonosta nurmisadosta huolimatta. Rehua on haalittu kesantopelloilta ja myös olkia on paalattu rehuksi karjalle.

Päijät-Häme
Lehmän turpa.
Karjalle riittää rehua Päijät-Hämeessä, vaikka kesä on ollut kuiva.Petri Lassheikki / Yle

Kuivan kesän vuoksi säilörehusta ei saada kunnon satoa. Rehusato jää paikoin vajaaseen puoleen keskimääräisestä. Huonoin tilanne on Etelä-Suomen rannikkoalueella, jossa kesä on ollut ennätyskuiva.

Kuivuudesta pahimmin kärsineillä alueilla eläimiä on jo jouduttu vähentämään ja muillakin alueilla osa tiloista harkitsee eläinten teurastuksia rehupulan vuoksi.

Kasvintuotannon asiantuntija Jukka Miettinen Pro Agria Etelä-Suomesta kertoo, että Päijät-Hämeessä rehusato jää reiluun puoleen tavallisesta. Hän arvioi kuitenkin, että maakunnassa ei jouduta teurastuksiin rehupulan vuoksi.

– Korsirehusta on puutetta, mutta uskon, että rehu riittää. Kesantopeltoja on jo niitetty ja olkia paalattu karjalle rehuksi.

Pro Agrian mukaan tiloilla on otettu kaikki keinot käyttöön, jotta karkearehu saadaan riittämään. Huonokasvuisia viljakasvustoja on tehty kokoviljasäilörehuksi ja olkia on korjattu sekä omilta että lähitilojen pelloilta kuidun saannin takaamiseksi.

Miettisen mukaan esimerkiksi oljet eivät ole erityisen ravintorikasta rehua, mutta ne riittävät etenkin lehmille, jotka eivät tuota maitoa.