Hyppää sisältöön

Omenasadosta voi mennä jopa puolet hukkaan – puutarhaneuvos Arno Kasvi kehottaa jakamaan omenoita ohikulkijoille

Arno Kasvi pitää omenakesää ennätyksellisenä. Kerrankin on ollut riittävästi lämpöä vaativillekin lajikkeille.

Puutarhaneuvos Arno Kasvi iloitsee hyvästä omenasadosta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

TURKU Kotipuutarhojen omenapuut ovat paikoin kovilla, kun oksat eivät jaksa kantaa hyvää satoa. Turkulainen puutarhaneuvos Arno Kasvi on törmännyt huippusatoon muun muassa koti- ja siirtolapuutarhoissa. Hän pitää omenakesää ennätyksellisenä ja fantastisena.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

– Suomen leveysasteilla vähän eksoottisemmat ja vaativammat lajikkeet ovat tuottaneet hyvän sadon. Ne ovat saaneet kerrankin kunnolla lämpöä.

Lounais-Suomen jäykät savimaatkaan eivät ole Kasvin mukaan liian kuivia, sillä puiden juuret menevät aina syvemmälle kuin viljan tai muiden puutarhakasvien juuret.

Syyt jopa ennätykselliseen satoon löytyvät myös kevään lämmöstä. Omenoiden kukinta ja pölytys onnistuivat erinomaisesti.

– Toukokuussa oli yhtä lämmintä kuin kesäkuussa. Kaikki ötökät, kuten villiampiaiset ja kesymehiläiset, olivat liikkeellä. Ne ehtivät ravata omenankukat läpi moneen kertaan, Arno Kasvi toteaa.

Hän halkaisee omenoita ja vakuuttaa löytäneensä hyväkuntoisia yksilöitä. Matoja ei näy.

Kuva: Minna Rosvall / Yle

Sadosta jopa puolet komposteihin

Puutarhaneuvos Arno Kasvi katsoo surullisena tielle pudonneita omenoita. Hän kannustaa kaikkia ottamaan omenat talteen. Puistoista ja yhteisten alueiden puista ohikulkijat voisivat kyllä Kasvin mielestä napsia omenat mukaansa. Hän kannustaa myös omakotitalojen omistajia tarjoamaan omenoita.

– Jos omistajat eivät käytä itse omenoitaan, he voivat laittaa lapun, että puista saa ottaa. Puihin ei tietenkään saa kiivetä, eikä niitä saa vahingoittaa. Omenoita voi myös kerätä portin pieleen laatikkoon, josta niitä voi ottaa. Yksityisille tonteille ei saa mennä ilman omistajan lupaa.

On paljon ihmisiä, jotka ottavat mielellään vastaan ilmaisia omenoita.

Arno Kasvi

Kasvi muistuttaa olevansa sota-ajan lapsi. Silloin omenoitakaan ei ollut saatavilla.

– On paljon ihmisiä, jotka ottavat mielellään vastaan ilmaisia omenoita. Niitä voisi ajatella huonon mustikkasadon korvaajina. Sanoisin, että puolet sadosta täällä Turun alueella menee kompostikasaan, pohtii Kasvi.

Myös luumusato on runsas. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Kasvi neuvoo laittamaan omenoita myös pakasteeseen. Ne kannattaa vain huuhdella, pilkkoa ja keittää.

– Keittäminenkään ei ole välttämätöntä, mutta sillä tavalla ne menevät pieneen tilaan. Sokeria kannattaa laittaa vasta, kun ottaa omenat käyttöön.

Luonnonvarakeskus on varovainen satoennusteessaan

Vaikka kotipuutarhassa omenasato tuntuu ennätykselliseltä, lopullista arviota sadon määrästä ja laadusta saadaan vielä odottaa. Luonnonvarakeskuksesta muistutetaan, että vielä ei tiedetä, jaksavatko omenat pysyä puissa ja kasvaa isoiksi.

Vuoden 2017 omenasato oli suurin siihen mennessä tilastoitu (siirryt toiseen palveluun): 6,8 miljoonaa kiloa. Yliaktuaari Anna-Kaisa Jaakkonen Luonnonvarakeskuksesta kertoi, että sadosta valtaosa eli noin viisi miljoonaa kiloa tuli Ahvenanmaalta.

Hedelmän- ja marjanviljelijäin liitosta painotetaan, että he osaavat kertoa ammattiviljelijöiden tilanteesta vasta myöhemmin syksyllä.

Pro Agria arvioi elokuun alun kasvutilannekatsauksessaan (siirryt toiseen palveluun) kesäomenien sadon hyväksi.. Sen mukaan omenaviljelmillä satoa on varmennettu kastelun avulla, joten siellä on vältytty kotitarhoja kiusaavalta raakilevarisemiselta.