Poliisi löysi miinoja, kranaatteja ja taistelukaasua asunnosta Ivalossa

Poliisi oli valmiina evakuoimaan alueen useiden satojen metrien säteellä asunnosta.

Ivalo
Tämä sodanaikainen ammus löytyi Pikku-Petsamosta Ivalosta toukokuussa 2012.
Arkistokuva. Tämä sodanaikainen ammus löytyi Pikku-Petsamosta Ivalosta toukokuussa 2012.Yle / Arttu Nieminen

Poliisi löysi räjähteitä asunnosta Ivalosta maanantaina. Asunnosta otettiin viranomaisten haltuun muun muassa sodanaikaisia räjähteitä kuten miinoja ja kranaatteja.

Asunnosta löytyi esimerkiksi neljä saksalaista taistelukaasua sisältävää rasiaa. Rasiat olivat edelleen ehjiä ja voivat sisältää mallista riippuen esimerkiksi kyynelkaasua tai sariinia. Poliisi muistuttaa, että esimerkiksi tulipalon sattuessa rasioiden sisältö olisi voinut olla hengenvaarallinen sekä kaikille asunnossa asuville että pelastajille.

Lisäksi asunnosta takavarikoitiin aseiden osia, joita asukas oli poliisin mukaan pitänyt hallussa ilman ampuma-aselain mukaista lupaa.

Poliisi epäilee asukasta räjähde- ja ampuma-aserikoksista.

Poliisi ja puolustusvoimat tekivät kotietsinnät ivalolaiseen asuntoon maanantaina. Iltapäivällä alkanut operaatio päättyi myöhään illalla.

Poliisin mukaan tapahtumapaikkaa ympäröivä asutus oltiin valmiina evakuoimaan useiden satojen metrien säteellä räjähteiden siirtämisen ajaksi. Eristämistä ei kuitenkaan lopulta tarvinnut, kertoo poliisi. Puolustusvoimat hävittää haltuun otetut sotilasräjähteet ja muun vaaralliseksi todetun sotilaskäyttöön tarkoitetun materiaalin.

Lapin maaperässä ja vesistöissä on edelleen paljon sodanaikaisia ammuksia ja räjähteitä. Poliisi ja puolustusvoimat muistuttavat kaikkia siitä, että löydettyihin ammuksiin ja räjähteisiin ei saa koskea eikä niitä saa yrittää liikuttaa. Kaikista ammus- ja räjähdelöydöistä tulee ilmoittaa heti poliisille tai puolustusvoimille. Sodanaikaiset ammukset ja räjähteet voivat olla edelleen käsittelijälleen hengenvaarallisia. Lisäksi esineet voivat sisältää muita vaarallisia aineita.