Hyppää sisältöön

Kaikkien aikojen omenasadosta riittää moneksi – Mehustamossa ajat jo kortilla, eläinhoitolaan otetaan vielä lahjoituksia

Kuivasta kesästä huolimatta omenasadosta on tulossa valtaisa. Kotipuutarhoissa tuskaillaankin nyt, miten kaikki omenat voisi hyödyntää, ettei niitä joutuisi kippaamaan biojätteeseen.

Kotipuutarhojen omenapuut taipuvat tänä syksynä omenien painosta. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Syksyn omenasato ei näytä kärsineen kesän helteistä ja vähäsateisuudesta, päinvastoin. Kotipuutarhoissa oksat notkuvat nyt omenoiden painosta, usein maahan asti.

Monessa taloudessa mietitäänkin nyt kuumeisesti, miten sato ei päätyisi maksulliseksi biojätteeksi.

Hilloamisen, soseuttamisen, pakastamisen ja kuivaamisen lisäksi omenoita voi hyödyntää esimerkiksi mehuksi. Mehun voi joko pakastaa tai pastöroida ja säilyttää hanapakkauksessa.

Mehustusvaihtoehto onkin muistettu hyvin, sillä esimerkiksi Lakeuden Mehustamossa Ylistarossa kalenteri on täynnä seuraavat kolme viikkoa. Omenan lisäksi muuta ei mehustettavaksi mahdukaan.

– Omenaa on nyt niin paljon, että en kertakaikkiaan voi ottaa väliin muuta. Marjoja mehustetaan loka-marraskuussa kun saadaan omenat tehtyä pois, sanoo yrittäjä Jussi Viljanmaa.

Omenaa katosta lattiaan

Mehustamon tuotantotiloissa omenoiden paljous näkyy ja tuntuu konkreettisesti: Tennarit tarttuvat lattiaan ja puristettavaa on lentänyt niin kattoon kuin levinnyt seinillekin.

– Tänä vuonna on tehty noin 5 000 litraa ja tehdään varmasti vielä 20 000 litraa ennen kuin kausi on lopussa, Viljanmaa arvelee mehun pussituksen lomasta.

Mehustamossa puristetaan tänä syksynä kymmeniä tuhansia litroja omenamehua. Koneiden kapasiteetti käy äärirajoilla, sanoo yrittäjä Jussi Viljanmaa. Kuva: Anne Elhaimer / Yle

Hän vahvistaa, että meneillään on todellakin kaikkien aikojen omenasyksy.

– Kyllä! Meillä on nyt se ongelma, että olemme rakentaneet tämän puoliharrastajapohjalta ja kapasitettii on 160 kiloa omenaa tunnissa. Se ei nyt vain riitä.

Helpotusta ei ole luvassa, sillä yrityksen toiminta on kasvanut jo viiden vuoden ajan kolmanneksen vuosittain.

– Nyt ei näistä vehkeistä saa enää enempää irti, yrittäjä murehtii.

Oletuksena on, että ilmastonmuutos myös lisää omenasatoja lähivuosina. Puristettavaksi tulee myös entistä enemmän päärynöitä.

Lahjoita, vaikka hirville

Kätevä tapa päästä eroon omenoista on lahjoittaa niitä ystäville, naapureille ja työkavereille. Myös eläinystävät ilahtuvat omenalahjoista.

Omena-aamupala väsytti Mervi-hirveä Mustasaaren Villieläinhoitolassa. Kuva: Terhi Varjonen / Yle

Mustasaaren Villieläinhoitolassa omenoista pääsee nauttimaan esimerkiksi Mervi-hirvi. Haastatteluhetkellä omenat katoavat hoidokin suuhun nopealla tahdilla.

– Ämpärillinen menee mukavasti, se on sopiva aamupala, kommentoi yrittäjä Markku Harju.

– Omenoita tulee varmasti pitkälle syksyyn. Avuliaita ihmisiä riittää, niitä tulee paljon, Harju vakuuttaa.

Hoitolassa onkin nyt työn alla maakellarin rakentaminen, jotta kaikki ruoat saadaan varastoitua talvea varten. Omenoita otetaan vastaan myöhälle syksyyn, sillä talviomenat kypsyvät vasta syys-lokakuulla.