Trumpin entinen lakimies aikoo tunnustaa syyllisyytensä talousrikoksiin – lähteet kertoivat sopimuksesta syyttäjän kanssa

Michael Cohen olisi tiettävästi myöntämässä syyllisyytensä talousrikostutkinnassa.

Michael D. Cohen
Cohen kävelee tummansinisessä puvussa, sininen kravatti kaulassaan, vakava ilme kasvoillaan.
Michael Cohen.Justin Lane / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen lakimies Michael Cohen aikoo tunnustaa syyllisyytensä talousrikoksiin. Cohen kertoi asiasta tuomarille oikeudenkäynnissä.

Cohen saapui oikeuteen Manhattanilla New Yorkissa myöhään illalla Suomen aikaa.

Aiemmin tiistaina amerikkalaiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) kertoi Cohenin antautuneen liittovaltion poliisille FBI:lle. Useat uutismediat kertoivat myös lähteisiinsä perustuen, että Cohen olisi tehnyt sopimuksen liittovaltion syyttäjien kanssa.

CNN:n mukaan sopimus sisältää Cohenin vankilatuomion ja merkittävät sakot. Cohen olisi tiettävästi myöntämässä syyllisyytensä useisiin pankki- ja veropetoksiin sekä kampanjarahoitusrikkeisiin. Fox Newsin lähteiden mukaan sopimus sisältäisi 3–5 vuoden vankilatuomion.

Ei yhteistyötä Mueller-tutkintaan?

Sopimus ei kuitenkaan tiettävästi sisällä yhteistyötä liittovaltion viranomaisten kanssa.

Yhdysvalloissa on jännitetty pitkään sitä, suostuisiko Cohen yhteistyöhön erikoissyyttäjä Robert Muellerin kanssa saadakseen kevyemmän tuomion. Mueller tutkii Venäjän puuttumista vuoden 2016 presidentinvaaleihin.

Cohenin sopimus saattaa aiheuttaa ongelmia presidentti Trumpille. Cohen oli osa Trumpin sisäpiiriä yli kymmenen vuotta. Hän työskenteli Trumpin henkilökohtaisena lakimiehenä ja jatkoi presidentin neuvonantajana vaalien jälkeen.

Miesten välit kylmenivät sen jälkeen kun hänen kotiinsa, toimistoonsa ja hotellihuoneeseensa tehtiin ratsiat huhtikuun alussa.

Politicon mukaan Cohen suostui sopimukseen säästääkseen miljoonia dollareita sekä suojellakseen perhettään.

New York Times kertoi sunnuntaina, että syyttäjät keskittyivät Cohenin ottamiin yli 20 miljoonan dollarin lainoihin taksiyrityksiltä, jotka olivat hänen tai hänen perheensä omistuksessa. Lainat ovat osa vero- ja pankkipetostutkintaa.

Päivitetty 21.8.2018 kello 23.24: Oikeudenkäynti alkanut, sanoi aikovansa tunnustaa.

Aiheesta aiemmin:

Trump tulistui lakimiehensä ratsiasta: "Silkkaa noitavainoa"

FBI ratsasi Trumpin asianajajan toimiston ja takavarikoi arkaluontoisia tietoja

NYT: Trumpin ex-asianajajan nauha paljastaa, kuinka Trump aikoi maksaa Playboy-tähdelle ennen vaaleja

Trumpin ja Putinin tapaamista varjostaa iso mörkö: Tämän tiedämme nyt Trumpin Venäjä-yhteyksien tutkinnasta, jossa nostettiin taas uusia syytteitä

Lähteet: Reuters, AP, STT