1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Michael D. Cohen

Trumpin ex-asianajaja Michael Cohen myönsi syyllisyytensä petoksiin ja kampanjarahoituksen väärinkäyttöön

Kuukausia kestänyt tutkinta kohdistui muun muassa Cohenin liiketoimiin kuten taksibisnekseen.

Michael D. Cohen
Michael Cohen, Donald Trumpin henkilökohtainen ex-asianajaja Yhdysvaltojen liittovaltion tuomioistuimen kuulemistilaisuuden jälkeen New Yorkissa.
Michael Cohen, Donald Trumpin henkilökohtainen ex-asianajaja Yhdysvaltojen liittovaltion tuomioistuimen kuulemistilaisuuden jälkeen New Yorkissa.Jason Szenes / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen on myöntänyt syyllistyneensä vero- ja pankkipetoksiin sekä kampanjarahoituksen väärinkäyttöön.

Washington Postin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Cohen myönsi oikeuden edessä syyllisyytensä kahdeksaan eri rikkeeseen mukaan lukien verojen välttelyyn, väärän lausunnon antamiseen pankille ja laittomaan kampanjarahoitukseen.

Asiaa tuntevien lähteiden mukaan Trumpin pitkäaikainen asianajaja suostui sopimukseen liittovaltion syyttäjien kanssa kun hänelle kerrottiin, että häntä uhkaa yli kahdentoista vuoden vankilatuomio.

Kuukausia kestänyt tutkinta on keskittynyt Cohenin liiketoimiin kuten taksibisnekseen, joilla ei ole yhteyttä Trumpiin. Toisaalta tutkinnassa on selvitetty myös Cohenin toimia tämän pyrkiessä tukahduttamaan Trumpia koskevaa negatiivista uutisointia presidentinvaalikampanjan aikana.

Robert Khuzami puhuu tiedotusvälineille sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen ex-asianajaja Michael Cohen on ollut kuultavana Yhdysvaltojen liittovaltion tuomioistuimessa New Yorkissa.
Robert Khuzami puhuu tiedotusvälineille sen jälkeen, kun presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen ex-asianajaja Michael Cohen on ollut kuultavana Yhdysvaltojen liittovaltion tuomioistuimessa New Yorkissa.Jason Szenes / EPA

Oikeudenkäynnillä kytkös Venäjä-tutkintaan

Uutistoimisto AFP:n mukaan Cohen ilmaisi oikeudessa maksaneensa 130 000 dollarin ja 150 000 dollarin summat kahdelle naiselle, jotka väittivät, että heillä oli ollut suhde Trumpin kanssa. Cohen sanoo tehneensä näin Trumpin pyynnöstä maksaakseen naiset hiljaiseksi.

Trump on sanonut korvanneensa Cohenille summan, jolla tämä oli maksanut hiljaiseksi aikuisviihdetähti Stormy Danielsin eli Stephanie Cliffordin vain päiviä ennen presidentinvaaleja. Danielsin mukaan hänellä ja Trumpilla oli seksisuhde vuoden 2006 aikoihin. Hän on hakenut mitätöintiä Trumpin kanssa tekemälleen vaitiolosopimukselle.

– Jos nämä maksut ovat rikos Michael Cohenille, miksi sitten ne eivät olisi rikoksia Donald Trumpille? sanoi Cohenin asianajaja Lanny Davis omassa lausunnossaan.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Davis myös twiittasi, että Cohen oli "täyttänyt lupauksensa" laittaa perheensä ja maansa etusijalle ja kertoa totuus Donald Trumpista.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Cohenia koskeva oikeudenkäynti on osin seurausta erikoissyyttäjä Robert Muellerin Venäjä-tutkinnasta, jossa on selvitetty myös Cohenin roolia Venäjän mahdollisessa vaikuttamisessa Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Cohen joutui suurennuslasin alle syksyllä 2017, kun Muellerin tiimi löysi tältä epätavallisia rahansiirtoja ja lainoja.

Amerikkalaisviestimien mukaan syyllisyyden myöntäminen omia liiketoimia koskevassa jutussa ei tarkoita, että Cohen olisi valmis yhteistyöhön Muellerin Venäjä-tutkinnassa.

Lue myös:

Trumpin ex-kampanjapäällikkö Manafort syyllistyi vero- ja pankkipetoksiin

Trumpin entinen lakimies aikoo tunnustaa syyllisyytensä talousrikoksiin – lähteet kertoivat sopimuksesta syyttäjän kanssa

WP: Valkoisen talon ex-avustajalle tarjottiin potkujen jälkeen isoa vaitiolokorvausta

Trump myöntää: Trump Towerin tapaamisessa haluttiin saada tietoa Hillary Clintonista – "Täysin laillista"

Asianajaja: Trumpin seksisuhteista vaikenemisesta maksettu pornotähden lisäksi kolmelle muulle naiselle

Analyysi: Kuka valehtelee, entinen luottomies vai presidentti itse? – Hurja talouskasvu pelastaa Trumpin kujanjuoksulta

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi