Facebook ja Twitter ovat poistaneet satoja tilejä – tilien uskotaan kytkeytyvän Venäjään ja Iraniin

Sivuilla pyrittiin todennäköisesti antamaan väärää tietoa Iranista.

sosiaalinen media
Sosiaalisen median kuvakkeet älypuhelimessa.
Glenn Hunt / EPA

Yhteisöpalveluja tarjoavat Facebook ja Twitter ovat ilmoittaneet poistaneensa satoja vääriä tiedotuskampanjoita tileiltä, joiden uskotaan liittyvän Iraniin ja Venäjään.

Facebook poisti yli 650 sivua, ryhmää tai tiliä, jotka tunnistettiin ihmisiin vaikuttamaan pyrkiviksi tilien verkoiksi. Toimintaa oli sekä Facebookissa että Instagramissa.

Myös Twitter ilmoitti poistaneensa lähes 300 tiliä, jotka puolestaan liittyvät Iraniin. Niillä välitettiin Iranin propagandaa.

Väärät tilit paljasti tietoturvayhtiö FireEye. Sen mukaan iranilaisperäisillä sivuilla pyrittiin vaikuttamaan erityisesti ihmisiin Latinalaisessa Amerikassa, Britanniassa ja Lähi-idässä.

Vaikutusyritys Yhdysvaltoihin oli vähäisempi. Facebookin mukaan sivujen varsinainen tarkoitus ei näytä olleen vaikuttaminen Yhdysvaltain syksyn välivaaleihin.

Poistetuista sivuista valtaosa oli iranilaisperäisiä, mutta jonkin verran poistettiin myös sivuja, joiden alkuperän arvioitiin olleen Venäjällä.

Toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi, että yritys pyrkii ennakoivasti tunnistamaan väärennettyjä sivuja, ryhmiä ja tilejä, että Facebookista saadaan turvallisempi.

Eilen tiistaina Microsoft-yhtiö kertoi paljastaneensa venäläisiä sivustoja, joiden avulla hakkerit pyrkivät pääsemään sisään Yhdysvaltain konservatiivipiirien tietojärjestelmiin.

Microsoft paljastaa: Venäjän hakkerit iskevät nyt republikaanien sivuille

Aiheesta kirjoittavat myös saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun) ja amerikkalainen uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Facebook luokittelee käyttäjiensä luotettavuutta palautteen antajina – muttei kerro käyttäjille luokituksista tai menetelmistään

Yhdysvalloissa viranomaiset painostavat Facebookia valjastamaan Messenger-sovelluksen vakoiluvälineeksi

Selvitys: Facebook ei ole onnistunut lopettamaan vihapuhetta rohingya-vähemmistöä vastaan – sivustolla levinnyt törkysisältö lietsonut etnistä puhdistusta

Uutista muutettu 22.8. klo 7.10. Poistettujen sivustojen tarkoitus ei ilmeisesti ollut vaikuttaa USA:n vaaleihin.

Lähteet: AP, AFP, Reuters