1. yle.fi
  2. Uutiset

Voimakkaan Lane-hurrikaanin odotetaan liikkuvan vaarallisen läheltä Havaijia – asukkaat varastoivat vettä ja vessapaperia

Lane on muuttunut jo tason viisi hurrikaaniksi. Sen tason hirmumyrskyn tuulet pyörivät yli 70 metriä sekunnissa.

hirmumyrskyt
Hurrikaani Lane
Nasan Aqua-satelliitista otettu kuva Lane-hurrikaanista 21. elokuuta.NASA / EPA-EFE

Havaijille odotetaan keskiviikkona saapuvan voimakkaita myrskytuulia, sateita ja aallokkoja, kun Lane-hurrikaani liikkuu vaarallisen läheltä saaria.

Tiistaina illalla, eli keskiviikkona aamulla Suomen aikaa, Lanen kerrottiin muuttuneen tason viisi hurrikaaniksi. Saffir-Simpsonin asteikon mukaan taso viisi tarkoittaa sitä, että hirmumyrskyn tuulet pyörivät yli 70 metriä sekunnissa.

Tällä hetkellä Lane on saarten kaakkoispuolella noin 800 kilometrin päässä Havaijin pääkaupungista Honolulusta. Myrskyn oli alun perin tarkoitus liikkua länteen, mutta nyt sen arvellaan kääntyvän luoteeseen saaria kohti. Lähimmillään se on torstain ja lauantain välisenä aikana.

Hurrikaani aiheuttaa voimakkaita sateita ja tuulia, vaikkei sen keskus yltäisikään saarten päälle. Eräiden arvioiden mukaan saarilla voisi sataa jopa 50 senttimetriä. Puiden odotetaan kaatuvan ja jokien tulvivan yli.

Oahulle, Mauille ja joillekin pienemmille saarille on annettu hurrikaanivaroitus. Saarten asukkaat ovat kiirehtineet kauppoihin ostamaan pullotettua vettä, pikanuudeleita, vessapaperia ja muita tarvikkeita. Monet koulut ovat kiinni keskiviikosta alkaen.

Trooppisia myrskyjä seuraavan Weather Undergroundin mukaan (siirryt toiseen palveluun) hurrikaanin tason pitäisi laskea samalla, kun se lähestyy saaria.

Edellisen kerran hurrikaani aiheutti suurta tuhoa Havaijilla ainakin vuonna 1992. Monet havaijilaiset ovat verranneet Lanea silloin riehuneeseen Iniki-hurrikaaniin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi