Osa koululaisista saa yhä rasvaista maitoa, eikä se miellytä valtiota – "Kouluruokailu järjestetään verorahoin, ja suosituksia on tärkeä noudattaa"

Kaikki kunnat eivät vieläkään noudata koulumaidon suhteen virallisia suosituksia. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan mukaan kyse ei ole mielipiteistä.

kouluruoka
Kouluruokailua.
Hanna Othman / Yle

Kaikissa kouluissa ja päiväkodeissa ei ole siirrytty rasvattomaan maitoon ja piimään, vaikka tuki muilta laaduilta eli viimeisenä ykkösmaidolta loppui vuosi sitten. Esimerkiksi Keski-Pohjanmaalla yli puolet kunnista tarjoaa lapsille muutakin kuin rasvatonta maitoa.

Viime syksynä valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) yllättyi kapinoinnista ja antoi moitteet Sotkamon kunnalle, joka piti kiinni voista ja kevytmaidosta. Neuvottelukunnan puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm sanoo, että tänä syksynä neuvottelukunnassa ei ole pohdittu aiheesta ärähtämistä.

Hielmillä ei ole tietoa siitä, millainen koko maan tilanne on. Jos käy ilmi, että rasvaisemman maidon osuus kouluissa on iso muuallakin, valtion ulostulolle voi hänen mukaansa taas olla tarvetta.

– Kouluruokailu on verorahoin järjestettyä ja yhteiskunnallisesti säädettyä toimintaa. On tärkeää, että suosituksia noudatetaan, sanoo Hielm.

Hän muistuttaa, että suositukset eivät ole mielipiteitä, vaan perustuvat tutkimusnäyttöön siitä, millainen ruokavalio edistää terveyttä.

– Makumieltymisestä voi ymmärrettävästi olla eri mieltä. Kouluruokailusuositusten noudattamisessa on kyse koululaisten terveyden edistämisestä kauaskantoisesti.

Samaan aikaan maidon ja maitorasvan terveellisyydestä onkin käyty värikästä keskustelua ja väittelyä. Ravitsemusterapeutti sanoo, että syöminen on henkilökohtainen asia, ja siksi siihen puuttuminen voi ärsyttää.

Lasten ylipaino lisääntyy, ja siksikin turhasta energiasta on syytä luopua, sanoo puolestaan Sebastian Hielm. Toisaalta hänen mukaansa lapsia voi hämmentää, jos esimerkiksi terveystiedossa maidosta puhutaan eri tavalla kuin miten koulussa toimitaan.

Koulumaidosta ja piimästä 8 prosenttia on luomua

Vuosi sitten tulleen muutoksen jälkeen koulumaitotukea on maksettu vain rasvattomalle maidolle ja piimälle. Tavallisen maidon tuki myös pieneni, toisaalta luomumaito sai oman, selvästi suuremman tukensa. Tavallisen maidon tuki on 13 senttiä litralta, luomumaidon 31 senttiä.

Jo ennen uudistusta rasvaton maito oli hallitsevassa asemassa: koko maassa tukea maksettiin toissa vuonna rasvattomalle 2,8 miljoonaa euroa ja ykkösmaidolle 0,5 miljoonaa. Joissain kunnissa on juotu halki vuosien yhä myös kevyt- tai kulutusmaitoa.

Kaikkea tukea ei ole vielä haettu, mutta jo nyt voi nähdä, että viime lukuvuodelta maksettava koulumaitotuki laskee huomattavasti, kuten ennakoitiinkin. Tukea maksetaan noin miljoona euroa vähemmän kuin edellisenä lukuvuonna, sanoo ylitarkastaja Jenni Anttila Maaseutuvirastosta.

Tämä johtuu suurelta osin siitä, että tavanomaisesti tuotetun maidon tuki pieneni. Tavallinen maito on koulukeittiön ykkönen: vain noin 8 prosenttia koulumaidosta ja -piimästä oli viime lukuvuonna luomua. Lisäksi juustot ja jugurtit jäivät vuosi sitten pois tuen piiristä – minne ne taas tänä syksynä nostettiin.

Ruokakaupan maitotuotehylly
Juusto ja hapanmaitotuotteet pääsivät tuen piiriin taas vuoden tauon jälkeen.Jyrki Lyytikkä / Yle

On siis vaikea arvioida, paljonko tukea saamatonta ykkös- tai kevytmaitoa kouluissa yhä juodaan, koska maaseutuviraston luvut eivät ole vuositasolla vertailukelpoisia.

Elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm nostaakin esiin myös suositusten taloudellisen näkökulman: kunnalle on epäedullista tarjota rasvasia maitolaatuja, jotka eivät saa tukea.

"Suositukset eivät ole mielipiteitä"

Keskipohjalaiskunnista Halsua, Veteli, Toholampi, Lestijärvi ja Perho ovat jatkaneet rasvaisemman maidon tarjoamista lapsille omalla kustannuksellaan. Vain neljä kuntaa tarjoaa nykyään pelkkää rasvatonta maitoa, niiden joukossa alueen keskuskunta Kokkola.

Perhossa rasvatonta maitoa kokeiltiin, mutta ykkösmaito tuotiin takaisin runsaan palautteen takia. Maidon kulutus lähti laskuun, kun rasvaisemmasta maidosta luovuttiin, mutta nyt se on palannut ennalleen.

Kannuksessa taas kävi toisin päin: kevytmaitoa kokeiltiin koulussa, mutta se johti yllättäen kulutuksen laskuun. Niinpä Kannus siirtyi taas pelkästään rasvattomaan.