Wärtsilän tehdasalueen jatkokäytön suunnittelu alkoi jo kesällä – tieto muuttoaikeista tuli kaavoittajien tietoon kreivin aikaan

Kun tieto Wärtsilän aikeista muuttaa Vaskiluotoon tuli, vedettiin kaupunginhallitukseen menossa ollut keskustan osayleiskaavan muutos pois. Näin siihen voitiin tehdä tehdasalueen tulevaisuuden käyttöä koskevia muutoksia.

Wärtsilä
Wärtsilän tehdas Vaasassa.
Merja Siirilä/Yle

Wärtsilän suunnitelma siirtää toiminta Vaasan keskustasta Vaskiluotoon rakennettaviin uusiin tiloihin keskeytti Vaasan kaupunkikeskustan osayleiskaavan muuttamisen alkukesästä.

Muutos oli menossa kaupunginhallituksen päätettäväksi, mutta se vedettiin pois, koska kaavoittajan tietoon tulivat Wärtsilän muuttoaikeet.

Kaavoitusjohtaja Päivi Korkealaakson mukaan tieto saavutti valmistelijat kreivin aikaan.

– Tieto Wärtsilän muuttoaikeista tuli hyvään aikaan ennen kaupunginhallituksen kesäkuun kokousta. Muutosehdotus vedettiin pois, että suunnitelmiin voitiin tehdä muutoksia Wärtsilän tehdasalueen osalle. Päivitetty osayleiskaava on tarkoitus saada kaupunginhallituksen ja -valtuuston päätettäväksi jo tulevina viikkoina.

Kulttuuria, kauppaa ja asumista

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry on vielä varovainen arvioissaan Vöyrinkaupungin noin viiden hehtaarin tehdasalueen tulevaisuudesta.

– Vielä on liian aikaista sanoa. Otamme ideoita vastaan normaalin kaavoitusprosessin yhteydessä. Sinne tulee varmasti osittain asumista, kaupallisia palveluita, kulttuuria ja julkisia palveluja. Suunnittelulle avautuu hienoja mahdollisuuksia ja se on hieno paikka, Häyry iloitsee.

Korkealaakson mukaan tulevissa keskustan osayleiskaavoissa entinen tehdasalue on hyvin yleispiirteinen.

– Sitten, kun alueen jatkokäytön suunnitelmat tarkentuvat, alueen asemakaavaan voidaan tehdä tarkennuksia.

Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.
Vaasan kaupunginjohtaja Tomas Häyry.Tuomo Rintamaa / Yle

VR:n konepaja aloitti Vöyrinkaupungilla 1882

Vöyrinkaupungilla on toiminut Wärtsilän lisäksi VR:n konepaja, jonka toiminta alkoi 1882. Alue on tällä hetkellä kaavoitettu teollisuuskäyttöön.

– Täytyy muistaa, että se on iso alue ja siihen mahtuu monenlaista toimintaa, varmasti siellä tulee olemaan monenlaista korttelityyppiä. Näen että kyseessä on fantastinen tilaisuus, koska ydinkeskustan vieressä on kohta rantatontteja tarjolla, Häyry sanoo.

Wärtsilän uuden tuotantokeskuksen on määrä aloittaa Vaskiluodossa vuonna 2020.

– Siihen, ennen kuin koko Vöyrinkaupungin tehdasalue on rakennettu ja uudessa kuosissa, menee vuosia ja vuosia, Häyry sanoo.